Четвъртък,

„Балкански поток“ потече в Сърбия

От: стандарт -
„Балкански поток“ потече в Сърбия
A
A
A

 

Продължението на газопровода „Балкански поток“ на територията на Сърбия започна да се пълни с газ, съобщава „Интерфакс“, позовавайки се на достоверни източници.

Официално газовото трасе се очаква да заработи на 1 януари 2021 година. То ще позволи да се прекрати напълно доставянето на руски газ в западната ни съседка през Украйна. Следващият етап от продължението на „Балкански поток“ се очаква да бъде пуснато трасето в Унгария, а после и в Австрия, пише руската агенция.

Първоначалните очаквания бяха, че газовото трасе ще бъде пуснато в Сърбия още в началото на 2020 година, заедно със старта на газопровода под Черно море. Съдебни дела и пандемията обаче забавиха процеса на територията на България, пише „Интерфакс“.

По-рано българската компания „Булгартрансгаз“ потвърди, че стартирането на газа към Сърбия ще започне до януари. Ежедневно обемът може да стигне до 15 милиона кубически метра, пише руската агенция. Тя припомня, че през март 2020 година Русия и България са подписали нов договор за цената на газа, с която нашата страна е получила отстъпка в размер на 40 процента, премиерът Борисов е нарекъл подобно решение „подарък“, а енергийният министър Теменужка Петкова е благодарила на Еврокомисията за помощта в преговорите, която е позволила да се стигне до „впечатляващия резултат“. След това Борисов обещал строителството на територията на България да приключи до края на 2020 година.

Агенцията също така прогнозира, че трасето в Унгария ще се забави до пролетта на 2021 година, тъй като имало нов проблем в участък от газопровода в Сърбия.

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

Огнян Петков

Защо българският журналист цитира Интерфакс и преписва лъжите и глупостите на руснаците все едно става въпрос не за България, а за част от Русия? Русия не ни е направила никакви "подаръци", драги некадърнико. Русия беше притисната от ЕК да намали цените на газ, в противен случай трябваше да плати огромни неустойки. България направи огромни отстъпки като не съди Газпром, първо за промяна на точката на входа на газа, второ, за това, че Русия прекрати договора едностранно 3 години предсрочно и докара огромни загуби за Булгартрансгаз. Да не говорим за нищожните такси за преноса на газ. И това, че ни очакват санкции и евентуално блокиране на Балкански поток, с което увисваме с 3 млрд лева.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички