„Бългериан Вип Турс” фалира

500 руснаци са заплашени от изгонване от стаите в хотелите

„Бългериан Вип Турс” фалира | StandartNews.com

София. Компанията „Бългериан Вип Турс” прекратява временно дейността си. Това се посочва в официално изявление на ръководството на компанията, изпратено до медиите.

Поради претърпени сериозни загуби, предизвикани от фалита на техен основен партньор и контрагент от Русия, плащането на туристическите пакети по българското Черноморие не може да бъде покрито. Компанията се опитва повече от година да компенсира загуби в големи размери на основния си партньор, но поради обстоятелства, настъпили в последния момент, компанията не е в състояние в момента да изпълни сключени договори за този туристически сезон.

През последните няколко месеца ръководството на „Бългериан Вип Турс” водеше интензивни преговори с няколко инвеститора, така че да осигури необходимия финансов ресурс, но поради забавяне на договорено финансиране, компанията е принудена да прекрати временно дейността си. От компанията уверяват, че правят и невъзможното, за да преодолеем тази огромна криза, се посочва в съобщението.

500 руснаци са заплашени от изгонване от стаите в хотелите на морето заради фалита на „Бългериан Вип Турс”. За повторение на сценария от миналото лято с банкрута на компанията "Алма тур" и висящите с дни по летищата братушки, предупреди говорителят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина пред РИА Новости.

Случаят не е идентичен, защото „Бългериан Вип Турс” не е превозвач, а само посреща у нас руските туристи, категоричен е бившият шеф на агенцията по туризъм Станислав Новаков. Според него сега топката е в хотелиерите, които ще загубят пари заради невъзможността на агенцията да плати за нощувките на гостите от страната на Путин. Ще спасяваме туристите и няма да ги изгоним от хотелите, макар и да не се знае дали ще си върнем парите за разходите. Това обяви шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Време е обаче да се измисли механизъм това да не се случва отново, независимо дали ще става дума за гаранционен фонд или друга система, категоричен бе той. Според Тюрина обаче родните хотелиери още от вторник, когато разбрали за фалита, искали пари от своите гости за неплатените нощувки. Руските туристи ще си получат средствата обратно от застраховките на фирмите, които са ги изпратили у нас.

 Проблемите на „Бългериан Вип Турс” започнали с фалита на руската компания "Капитал-Тур", която дължи на българската 2 млн. евро, разказва дамата. "За щастие големи туроператори не работят с „Бългериан Вип Турс”, иначе повече туристи щяха да бъдат засегнати", обяснява тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай