Понеделник,

Авиопревозвачите се хванаха за гушите заради европари

От: Рачо Рачев -
478
Авиопревозвачите се хванаха за гушите заради европари
A
A
A

Министърът на транспорта ще трябва да решава разразилия се остър спор между българските авиокомпании за помощта, която трябва да получат заради загубите си в ковид пандемията, предава бТВ.

През март Европейската комисия одобри българската схема за 60 милиона лева в подкрепа на въздушните превозвачи. Как ще бъдат разпределени парите определя Министерството на транспорта. От Асоциацията на българската авиационна индустрия обаче смятат, че са ощетени.

„Тези средства отиват за погасяване на задължения, които са били текущо дължими към края на 2019 г. Това беше силна година за авиацията, тя беше приземена 2020 и 2021 г. Затова няма никакъв икономическа логика в това“, каза Анелия Маринова, представител на авиокомпания.

Според асоциацията, в която членуват около 30 компании, други ще бъдат облагодетелствани.

От другата организация на превозвачите - Асоциацията на българските авиокомпании, в която са над 80% от фирмите на пазара, припомниха с писмо до министъра, че правилата позволяват и компенсации за периода на пандемията.

"Считаме, че разпределението на средствата се извършва по утвърдени, ясни и прозрачни критерии в одобрената от ЕК рамка", посочват от там.

От Асоциацията на българските авиокомпании съобщиха за бТВ, че писмото е било адресирано до министъра и са изненадани, че е придобило публичност. Не искат да влизат в задочен спор с другите организации.

„Да намерим решение по какъв начин и по какви критерии тези пари по някакъв справедлив начин да бъдат разпределени“, каза Тодор Иванджиков, председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ).

От ведомството казаха, че решение ще се търси идната седмица на среща с двете асоциации с министъра.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com