Атомните централи сигурни, но не съвсем

Атомните централи сигурни, но не съвсем | StandartNews.com

Брюксел. Сигурността на атомните централи в Европа е висока, но има още какво да се подобри в тях. Това сочат резултатите от стрес тестовете, проведени от ЕК сред 145 реактора. Нито един от тях не крие такива рискове, че да се налага спирането му.

Изпитанията обаче показват, че не всички стандарти за безопасност, препоръчани от Международната агенция за атомна енергия, се прилагат в държавите членки.

При 54 реактора не се използват правилата за риск от земетресения, а при 62 - от наводнения. Изчисляването на риска следва да се извършва възоснова на период от 10 000 години, а не на по-кратки срокове, както е сега, се казва в доклада на ЕК.

При 121 реактора трябва да се подобрят измервателните сеизмични уреди. Също така да се инсталират системи за контролирано изпускане от херметичната обвивка, снабдени с филтри. 32 реактора все още не са оборудвани с такива системи, показа проверката.

Съоръженията за справяне с тежки аварии трябва да се съхраняват на места, защитени дори в случай на разрушаване, откъдето да са бързо достъпни. Засега това не е така при 81 реактора в ЕС.

В случай, че при авария главната контролна зала стане непригодна за хора, трябва да има резервна. Такива зали все още не са на разположение за 24 реактора.

Националните регулаторни органи ще изготвят до края на 2012 г. национални планове за действие. В началото на 2013 г. те ще бъдат подложени на партньорски проверки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай