Ат. Тасев: Няма да има Белене без руската страна

Интересът на САЩ е не само да участва "Дженерал Електрик", но "има и битка за предоставяне на гориво за централата"

Ат. Тасев: Няма да има Белене без руската страна | StandartNews.com

"Най-доброто решение е това, защото проектът "Белене" е силно зависим от геополитическия фактор". Така енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира информацията, че "Росатом", "Фраматом" и "Дженерал Електрик" ще обединят усилията си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене".

Той уточни, че е прогнозирал, че "Росатом" ще е арбитър за това кой ще спечели търга. "Защото никой не може да завърши проекта без участието на руската страна. Или може да го довърши при съвършено нова технология, но тогава 1,5 млрд. евро да бъдат зачертани, което не е логично", уточни експертът.

По думите на Тасев интересът на САЩ е не само да участва "Дженерал Електрик", но "има и битка за предоставяне на гориво за централата".

Атанас Тасев коментира пред БНР опасенията, че площадката на АЕЦ "Белене" се намира в сеизмична зона: "По най-категоричен начин един от най-добрите геолози в страната - акад. Николов, гарантира, че сеизмичността е опасна, когато има разлом. Независимо, че се намира площадката на "Белене" близо до Вранча, там няма разлом. Останалото е въпрос на техническо решение - конструкцията е оздравена повече, отколкото на "Козлодуй", това се отразява на цената и нищо повече".

По отношение на това, как ще се потребява електричеството, произведено от бъдещата АЕЦ, проф. Тасев коментира, че ако след 10 години заработи "Белене" и едновременно с това действат още 5 и 6 блок на "Козлодуй", ще се окаже, че "през нощта ще има около 4500 мегавата ядрена мощност, която трудно се регулира". Той обаче успокои, че новото поколение реактори, които вече са на площадката на "Белене", дават възможност за три степени на регулиране до 40% от мощността.

Според експерта Китай няма особени шансове да пробие в Европа с енергийни проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай