Вторник,

Ангелкова: Търсим по-богати туристи

От: сс -
A
A
A

За нас е важно не само да привличаме повече туристи, но и те да са от по-висок клас, което означава предлагане на висококачествен продукт, отговарящ на международните изисквания, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с еврокомисаря по транспорта и подпомагащ туризма Адина Вълян.

Българският министър е на работно посещение в Брюксел, където обсъжда възможностите за развитие на туризма в ЕС от гледна точка на свързаността, както и статута на дейностите в рамките на Европейския комитет по транспорт и туризъм /TRAN/.

Устойчив тренд на туристическите показатели отчете Ангелкова продължават за първите 11 месеца на 2019 г., която бе изключително трудна в международен план.  

Над 8,8 млн. чужди туристи са посетили страната ни, което е 0,02% по-малко от рекордната за българския туризъм 2018 г..

Акцент в работата на министерството е привличане на повече инвеститори в сектора. В Слънчев бряг през май ще се проведе втората международна конференция за устойчиви инвестиции в туризма, която ще обсъди идеи за сътрудничество в Югоизточна Европа, каза министър Ангелкова.

Туризмът е изключително важен генератор на икономически растеж, бе коментирано по време на срещата с еврокомисаря по транспорта Адина Вълян.

Туристическият отрасъл създава най-много работни места в ЕС, като по последни данни те възлизат на 27.3 милиона души, ангажирани основно в малки и средни предприятия. Прекият и непрекият дял на отрасъла в БВП на 28-те страни членки на Съюза е 10.3 %. За България процентът е 12, отчете Ангелкова.

През 2018 г. туристите в ЕС наброяват 538 млн. души, а приходите от туризъм възлизат на над 400 млрд. евро.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички