Ангарски: Суапът е като чейндж бюро

Банките са стабилни, закъсняхме с години за чакалнята за еврозоната

Ангарски: Суапът е като чейндж бюро | StandartNews.com

 

"Суапова линия, която правим с Европейския съюз,  е да получим възможност да изтеглим 2 милиарда при ликвидна криза срещу левове. Левът е признат, че е конвертируем и стабилен. Това е ясна оценка, че ни имат доверие. Суаповета операция е като в чейндж бюрото – даваме левове и ни дават евро. Преди нас това вече направиха Хърватия и Дания. Това заяви бащата на валутния борд Красимир Ангарски в предаването "Офанзива с Любо Огнянов".

Според него „много закъсняваме за чакалнята на Еврозоната, но по-добре късно, отколкото никога“.

Ако не бяхме в ЕС, нямаше да има такава суапова сделка. Получихме допълнителна стабилност за банковата система, обясни Ангарски. Той обаче се учуди от бързото назначаване на човек от квотата на президента в управителния съвет на БНБ.

Заяви още , че не трябва да се отписват цели сектори още от сега. Смята, че е добре, че ще се премахнат визите за руснаците и че трябва да се опита да се спаси сезона.

Той смята, че ще има достатъчно пари, за рестартиране на икономиката. "Грантовете може би ще съберат разликата от безлихвените заеми. Ще се намират пари, голямата част от тях ще идват в нереформирани сектори", допълни Ангарски.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай