Акция "Чисти ръце" в енергетиката

Акция "Чисти ръце" в енергетиката | StandartNews.com

Операция "Чисти ръце" в енергетиката ще стартира ресорният министър Теменужка Петкова. "Вече проведените финансови инспекции на проектите АЕЦ "Белене" и "Цанков камък" дадоха резултат. Те показаха значителни нередности, по които прокуратурата работи", обясни пред Нова тв тя.

"Това, което тогава бе направено като проверки и резултатите от тези проверки, ясно посочват как точно са се случили нещата. Посочват конкретно хората, времето, в което са извършени тези нарушения, ние сме ги предали на органите на прокуратурата. Надявам се оттук нататък операция "Чисти ръце" да продължи чрез органите на прокуратурата", допълни ресорният министър. И уточни, че сектор "Енергетика" е в колапс и това се знае от всички. Според нея КЕВР действа адекватно предвид тежките условия.

"Нямаме основание да не вярваме на Комисията за енергийно и водно регулиране. Смятам, че всяко едно отлагане и забавяне във времето (на вдигането на цените бел. ред.) може би с повече от месец ще се отрази изключително негативно върху НЕК, защото НЕК генерира ежедневно дефицит. Така че, колкото по-бързо се намери решение на това как да се излезе от тази ситуация и как на практика да бъде подпомогната НЕК и да спре да генерира този дефицит, толкова по-добре", каза още Теменужка Петкова. От изказването й обаче не се разбра какви точно резерви смята да използва правителството за смекчаване на удара върху бизнеса.

Горанов иска по-ниска възвръщаемост за ВЕИ-та

Нормата на възвръщаемост на капитала на ВЕИ-тата е висока - достига 12-14%. Тя би могла да бъде намалена по един или друг начин. Това смята финансовият министър Владислав Горанов по повод търсенето на решение как да се стопи дефицитът от над 3.7 млрд. лв. в НЕК. Според него увеличението на цената на тока е най-лесното и елементарно решение. "Аз като финансов министър по-скоро казвам на колегите в енергетиката така - няколко години подред трупате дефицит и декапитализирате НЕК и това не може да продължи до безкрай", посочи Горанов. По думите му заради пропуснатото време "уравнението" не може да бъде решено само с намаляване на разходите или с увеличение на приходите, а с комбинирани мерки. "Трябва да има единна стратегия, която да балансира системата. В противен случай дефицитът ще продължи да се трупа година след година", посочи Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай