АЕЦ „Козлодуй" мина с отличен теста на ядрените оператори

АЕЦ „Козлодуй" мина с отличен теста на ядрените оператори | StandartNews.com

Враца. Приключи мисията на WANO в АЕЦ „Козлодуй". В продължение на две седмици 24 експерти на световната организация на ядрените оператори са извършили проверка на 1000-мегаватовите 5 и 6 блок.

"Окончателното заключение на екипа е, че няма пропуски в нито една област, които биха могли да застрашат безопасната експлоатация. Персоналът е силно мотивиран да поддържа високо ниво на безопасност", заяви на заключителното заседание ръководителят на мисията Янош Тот. Той е заместник директор по безопасността в унгарската АЕЦ „Пакш".

В рамките на партньорската проверка е направен преглед на десет основни области в дейността на атомната ни централа, наблюдавана е работата на енергетиците и са направени интервюта със специалисти и ръководители.

В проверяващия екип са включени експерти от Унгария, Русия, Словакия, Чехия, Южна Африка, Украйна и Аржентина. В последния етап на проверката са се присъединили Сергей Виборнов, заместник-директор на Московския център на WANO и Василий Аксьонов, първи заместник генерален директор и главен инженер на ОАО "Атоменергоремонт".

Наред с другите програми на световната организация на ядрените оператори, партньорските проверки са един от основните инструменти за максимално повишаване на безопасността и надеждността на атомните централи по света чрез общи усилия за оценка, сравняване с най-добрите постижения и усъвършенстване на експлоатацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай