Сряда,

Абсурд: Топлофикация гони жена от Русе заради несъществуващ дълг

От: Стандарт -
558
Абсурд: Топлофикация гони жена от Русе заради несъществуващ дълг
A
A
A

Жена от Русе се оказа длъжник на „Топлофикация София" без никога да е имала имот, нито пък да е живяла под наем в столицата. Частен съдебен изпълнител е наложил запор на банковата й сметка. А най-странното е, че това й се случва няколко пъти през последните шест години, съобщи Нова тв.

Преди две седмици Цанка Димитрова от Русе открила, че банковите й сметки са запорирани. Направила проверка и установила причината - дълг към „Топлофикация София". Жената твърди, че никога не имала имот в столицата.

„Аз никога не съм живяла там, никога не съм имала имот, кацала съм няколко пъти на летището”, споделя Цанка Димитрова.

В първия момент новината за запора предизвикала смях у Цанка, защото й припомнила как  през 2015 година отново е била осъдена от столичната топлофикация, без да е длъжник. Тогава за три хиляди лева. Преди шест години реагирала моментално, наела адвокат, подала сигнал в прокуратурата и успяла да докаже, че тя не е длъжник и до запор не се стигнало. „Подадох жалба в Комисията за личните данни, подадох жалба в Районна прокуратура, които всъщност констатираха, че има нарушение спрямо моите лични данни, но всичко свърши до там”.

Сега отново попаднала в същата ситуация, но този път от „Топлофикация” са я осъдили за сумата от девет хиляди лева. „Беше някакъв голям шок за мен, защото бяха на три нива сметки по 9 хиляди, първоначално си помислих, че е хакерска намеса”, разказва потърпевшата.

След като се разбрало, че е запор, станало ясно още, че до този момент съдебният изпълнител бил изтеглил две хиляди лева от сметката й. След писане на писма и до него, и до дружеството -  казусът бе разрешен…почти. Минути преди срещата с екипа на NOVA Цанка получила обаждане от съдебния изпълнител, че от “Топлофикация София" са оттеглили претенциите си към нея. Свален бил запорът по сметките и се очаква възстановяване на сумата.  Наред с добрата новина, дошла и лоша-съдебният изпълнител уведомил Цанка, че срещу нея имало и още едно дело, пак от столичното топлофикационно дружество.

В отговор до NOVA от столичната топлофикация съобщиха, че са направили проверка. Установили  че грешката произлиза от документи в период, в който потребителите и собствениците на имоти са били посочени само с имена, без други идентификационни данни. В последствие грешката е мултиплицирана автоматично в следващи документи.И поднасят извинения. Русенката обаче не приема нито мотивите на дружеството, нито извинението. Не допуска и че е възможна грешка заради съвпадение на имена.

“Как да го приема това извинение. Каква е тази стара база данни? Какво означава това - че в някакъв предишен живот съм живяла на адрес в София ли?”, пита Цанка. И е категорична, че  ще заведе дело срещу топлофикационното дружество. „Да си понесе наказанието и да си плати. Аз имам стрес първо, второ- пари изтеглени от моите сметки, аз не смея да оперирам с никакви банки в момента, защото не знам на „Топлофикация”ли, или пък на ВиК ли, или на някое енергийно дружество, няма да ми поиска пари”.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com