Кремъл: "Южен поток" не съществува

 Кремъл:  "Южен поток"  не съществува | StandartNews.com

"В този момент такъв проект не съществува". Това заяви Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Русия Владимир Путин, по повод информацията за рестарта на проекта "Южен поток". "Той беше спрян. Следователно няма теми за преговори", категорично подчерта Песков, цитиран вчера от руските медии.

В понеделник и представител на Министерството на енергетиката на Русия опроверга пред ТАСС подновяването на работата по "Южен поток" с думите: "Статусът е същият, проектът е спрян".

И самият премиер Бойко Борисов официално опроверга рестарта на "Южен поток". "Питам - може ли аз да не знам, че "Южен поток" ще се възобновява? - коментира Борисов. - И в същото време да пишат абсолютни лъжи, че някой от моето обкръжение, видите ли, обявяват как си протривам ръцете и викам: "Ще стане!". След като ние с Европейската комисия, с всички наши партньори, единственото, което сме казвали, е, че искаме газовият разпределител във Варна да поеме поне от 4-5 места газ. Водим преговори дори за съвместно участие на наши предприятия в Гърция и т.н.", ядосан заяви премиерът Бойко Борисов.

"Някой да си прави активно мероприятие с подобно заглавие и след това същите тези услужливи сайтове на успели бизнесмени почват да ги коментират, все едно вече е факт - коментира премиерът. - И се налага днес руснаците да го опровергават, ние да го опровергаваме", допълни Борисов. "Нима Путин във всяко свое изявление не сочи мен и България като главен виновник", възкликна още ядосан премиерът.

По-рано вчера обаче руският сайт "Известия" в голяма статия съобщи, че преговори по проекта "Южен поток" действително се водят "между "Газпром", руските и българските власти поне от есента", като се позова на "няколко свои източника в дипломатическите кръгове". "Те започнали веднага след като правителствените преговори между Русия и Турция за алтернативата на "Южен" - "Турски поток" дойдоха до задънена улица", пише още "Известия". Според източници на "Известия" в българското министерство на енергетиката от началото на септември България е започнала свои собствени двустранни преговори за възобновяването на работата по "Южен поток" с основните потребители на руски газ в Източна и Южна Европа, в частност - с Италия и Сърбия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай