2,820 млрд. евро загуби за фирмите, участвали в "Южен поток"

 2,820 млрд. евро загуби за фирмите, участвали в "Южен поток" | StandartNews.com

София. 2,820 млрд. евро са преките загуби за фирмите извън Русия, които са участвали в газопровода "Южен поток", предаде ТАСС.

Загубите на европейските фирми се оценяват на сумата от 2,5 млрд евро, показва информация на компанията South Stream Transport.

Японският консорциум "Марубени-Иточу" (Marubeni- Itochu) и "Сумитомо" (Sumitomo) е получил поръчка за 40 процента от тръбите за втория етап от проекта на стойност 320 милиона евро. 

Котировките на германския производител на стомана "Залцгитер" (Salzgitter) се сринаха с над 7 процента на фондовата борса във Франкфурт. Компанията бе получила голям договор за тръби за газопровода, който трябваше да доставя руски газ за Европа.

Германската "Юропайп" (Europipe GmbH) трябваше да достави 50 процента от тръбите на стойност 500 милиона евро за първия етап от газопровода.

Книжата на италианската "Сайпем" (Saipem), чийто мажоритарен собственик е "Ени" (Eni), се обезцениха с над 8 процента до обяд на фондовата борса в Милано.

През май "Сайпем" обяви, че е получила договор за 2 милиарда евро да изгради първия етап от "Южен поток", свързващ Русия с България през Черно море. Строителството трябваше да започне в края на годината.

В началото на ноември от "Ени" обявиха, че не изключват възможността да се оттеглят от проекта "Южен поток", ако разходите по изграждане на проекта нараснат още. "Ени" държи 20 процента в проектната компания "Южен поток Транспорт" за строежа и експлоатацията на участъка по дъното на Черно море. В нея 50 на сто притежава "Газпром", останалите 30% си делят германската "Винтерсхал", в която обаче половината акции са на "Газпром", и френската "Електрисите дьо Франс".

Междувременно ТАСС съобщи, че руските производители на стоманените тръби се надяват да пренасочат целия обем продукция за "Южен поток" към новия проект за изграждане на газопровод в Турция. Това е коментирал пред агенцията ръководителят на Асоциацията на производителите на тръби Иван Шабалов.

Според Иван Шабалов, като се има предвид осъществяването на новия проект - изграждането на газопровод в Турция - производителите на тръби няма да понесат никакви загуби.

Повече за реакциите на политиците за спирането на "Южен поток" и загубите от това четете ТУК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай