9000 лева заплата в София, кой ги плаща

12 големи световни компании искат да инвестират в столицата

9000 лева заплата в София, кой ги плаща | StandartNews.com

Продължава преодоляването на икономическите последствия от ковид кризата. Добрата новина е, че бизнесът в София започва своето възстановяване. Това обяви председателят на надзорния съвет на общинската Агенция за инвестиции в столицата Николай Стойнев.

Изпълнителният директор на Агенцията Мария Христова пък съобщи, че през последната година имат общо 76 запитвания от малкия и среден бизнес, които се отнасят основно до възможностите за съдействие от страна на агенцията, предоставяне на безплатна бизнес информация и "про боно". В Агенцията са постъпили запитвания от големи международни компании, като например голяма индийска компания от автомобилната индустрия, от IT сектора, както и компании от креативната индустрия. За миналата година 12 такива световни компании са проявили интерес към столицата ни. Те са заявили намерение да инвестират в София, като всяка от тях смята да назначи между 150 и 800 души, като месечните възнаграждения са между 3500 и 9000 лева.

По данни от преброяването на населението София се увеличава с близо 200 000 души - тя е атрактивна за живот и бизнес, но това поставя сериозни предизвикателства пред местната власт, посочи Николай Стойнев, който е и зам-председател на Столичния общински съвет (СОС).

Той припомни, че през изминалата година СОС прие няколко решения за облекчения предимно за малкия бизнес. По думите му над 7,5 млн.лв. са останали в бизнеса благодарение на отстъпките, направени от Столичната община, като наприемр намаление на наемите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай