60 на сто от фирмите в чужди изложения имат сключени сделки

60 на сто от фирмите в чужди изложения имат сключени сделки | StandartNews.com

Варна. 60 на сто от фирмите –участнички в изложения зад граница имат сключени сделки с чужди партньори, съобщи във Варна д-р Лана Мумджиева от ИА за насърчаване на малките и средните предприятия.

В морската столица се проведе информационна среща с бизнеса по проекта за стимулиране на интернационализацията на българските фирми. От 4 години насам в проведените 84 изложения навън са участвали 853 наши фирми. 315 са били в търговски емисии, за да трупат експертен опит. Според данни на икономическото министерство има 18 експортно ориентирани отрасли - хранително-вкусов, напитки, дървообработване и мебели и информационни технологии. Едни от предстоящите изложения са за металообработване в Москва, лека промишленост в Сеул и мода и дизайн в Париж. Още през януари в това изложение във френската столица е имало добро българско представяне - 10 фирми от заявилите се 18. Останалите не успели да минат през тяхната селекция, посочи д-р Мумджиева.

Проектът за насърчаване на интернационализацията на фирмите се финансира от Европейския фонд за регионално развитие в размер за над 27 млн. лева и е стартирал от 2010 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай