60 млн. получени от концесионни такси за природни богатства

60 млн. получени от концесионни такси за природни богатства | StandartNews.com

Банско. 60 милиона лева приходи от концесионна дейност са влезли в хазната от началото на годината досега, при заложени 40 милиона лева. Очакванията за следващата година са още по-добри, каза министър Трайчо Трайков.

От март, когато разхвърляните в три министерства - МРРБ, МИЕТ и МОСВ природни богатства се вляха в единен орган към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са дадени 70 концесии, т.е. по две всяка седмица. Миналата година концесионните възнаграждения са били 47,188 милиона лева. С промяната на Закона за подземните богатства, който влезе в сила тази година се даде разрешение 50% от концесионните такси да отиват в общинските бюджети, а за малките концесии всичките пари да се дават на общината, на чиято територия се намират находищата. Така над 22 милиона от всичките получени над 60 милиона лева т.г. са влезли в общините.

Три са основанията за отказ от концесия, който може да бъде поискан от общините. Това е ако общината има план за развитие различен от добива на някакво природно находище. Така например, община Банско има право да забрани на нейна територия да се дават концесия за кариери на скален и облицовъчен материал, защото определя територията си за туризъм. Другите изисквания и основания са, ако концесията и след това добивът ще навредят на околната среда. Т.е. икономическата полза е по-малка от екологичния риск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай