5-6 банки изплащат депозитите в КТБ (ОБЗОР)

5-6 банки изплащат депозитите в КТБ (ОБЗОР) | StandartNews.com

София. През 5-6 банки ще мине изплащането на гарантираните депозити в КТБ. В тях ще бъдат преведени парите от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и след това те ще ги изплащат на гражданите. Това съобщи за "Стандарт" Росен Николов, председател на фонда. Хората твърде дълго чакаха парите си и са достатъчно изнервени и изтерзани, за да ги бавим повече, добави той и потвърди категорично датата, от която ще се изплащат влоговете - 4 декември. Все още не е уточнен окончателният брой на трезорите, през които ще се изплащат влоговете, както и кои точно ще бъдат те. Крайното решение ще бъде взето от Управителния съвет на фонда. След това предстои да бъдат сключени договори с банките за условията и задълженията на двете страни. По този начин смятаме, че разпределението ще бъде максимално равномерно, обясни Николов. Това трябва да стане до 25 ноември, когато ще бъдат обявени обслужващите банки, както и всички останали подробности, свързани с процедурата. За да се улесни процедурата, разпределението на вложителите в КТБ между банките, които ще изплащат депозитите, ще става в зависимост от последната цифра на ЕГН-то или БУЛСТАТ-та на всеки вложител. Например тези, на които единният граждански номер завършва на 1, ще могат да получат влоговете си Банката X, на 2 - в Банката Y и т. н. За целта от 25 ноември фондът започва масирана медийна информационна кампания. Подготвя се и клип за телевизиите, за да стане максимално ясно. Цялата информация ще бъде достъпна и на уеб-сайта на фонда www.dif.bg. След отнемането на лиценза на КТБ от БНБ квесторите имат три работни дни, за да внесат във фонда обработените документи със сметките на гражданите. Върху тях ляга цялата отговорност за коректните изчисления на размерите на влоговете и данните на техните титуляри. Недостигът от 1,6 млрд. лв. във фонда за изплащане на гарантираните влогове ще бъде набавен със заем от държавата и от чужди институции. От фонда са уверени, че до края на годината тези заеми ще бъдат изплатени.

"Лев Инс" с оферта за ТБ "Виктория"

Застрахователната компания "Лев Инс" е подала оферта за купуване на Търговска банка "Виктория" в консорциум с водеща европейска банка, съобщи "Блиц". Информацията е потвърдена от един от квесторите в банката Христина Стамова. Кандидат-купувачите не искат държавна помощ и обещават, че ще бъдат възстановени в пълния размер парите на вложителите във ТБ "Виктория". С отнемане лиценза на КТБ не се решава автоматично съдбата на дъщерната й ТБ "Виктория". За съдбата на трезора, за който се предполага, че е в много по-добро финансово състояние от банката майка КТБ, ще бъде взето решение до 22 ноември, когато изтича поставеният от БНБ срок на специалния надзор, съобщиха от БНР.

Преди известно време назначените в ТБ "Виктория" квестори проведоха процедура по набиране на оферти от кандидати да придобият обособените по сегменти раздадени заеми на фирми и граждани. Интересът определено беше голям, заявки подадоха 15 банки, сред които и най-големите в бранша. Три от тях - Банка ДСК, ЦКБ и Инвестбанк поискаха да купят целия кредитен портфейл, заедно с обслужваните и необслужваните заеми, други - само редовните, и пр. Срокът за подаване на офертите беше до 15 октомври, като само трите банки, предложили най-високи цени, щяха да бъдат допуснати за извършване на преглед на документацията на кредитите. До 20 октомври трябваше да бъде внесен доклад от квесторите в БНБ с избраните от тях окончателни оферти. Какво е станало междувременно с този търг, не е ясно.

Цветан Василев се раздели с акциите си в ЗАД "Виктория"

Банкерът Цветан Василев, чиято "Корпоративна търговска банка" вече е с отнет лиценз, се раздели с още един актив. Италианската компания "Дженерали" (Generali) получи пълен контрол над застрахователното дружество "Виктория". "Дженерали", която досега държеше 67% от компанията, обяви, че е постигнала споразумение за придобиване на останалите акции на застрахователя, който има почти 5% дял на пазара у нас. Василев беше в управата на ЗАД "Виктория", а досегашното му участие беше чрез фирмата "Мел финанс", пише mediapool.bg.

От "Дженерали" обясняват, че след като през 2013 г. получават 67 на сто от ЗАД "Виктория", прехвърлени от ФАТА Асикурациони Дани (FATA Assicurazioni Danni), следващата логична стъпка е била придобиването и на останалите 33% от акциите. Регистрирането на сделката е извършено през октомври 2014 г. от Централния депозитар в България. За сделката е уведомена и Комисията за финансов надзор. "Дженерали" има още едно застрахователно дружество в България, опериращо под нейното име. "Тази инвестиция е доказателство за важността на България, която е значима част от нашия бизнес в Централна и Източна Европа. А България е място със значителен потенциал за растеж", казва Лучано Чирина, изпълнителен директор на GPH - холдинга на "Дженерали", опериращ на територията на Централна и Източна Европа, и председател на надзора на ЗАД "Виктория".

Финансисти: Очакват се жалби за отнетия лиценз

Очаквам обжалване на решението на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ, каза юристът проф. Валери Димитров пред Нова ТВ. Дори и при това положение обаче гарантираните депозити в банката ще бъдат изплатени, категоричен е той. Според финансиста Кольо Парамов обжалването е възможно, защото международните одитни компании, натоварени с ревизията на КТБ, не са извършили одит, а проверка за обезценка на активите на базата на предоставените от квесторите документи. Докладът на квесторите е внесен в БНБ на 4 ноември, но не е подписан от одитираща компания, посочи Парамов. Основание за отнемането на лиценза на банката е именно този доклад, допълни той.

Има достатъчно ресурс в хазната

Владислав Горанов, министър на финансите

Проблем с изплащането на гарантираните влогове в КТБ няма да има. Дори да не се приеме навреме актуализацията на бюджета за 2014 г., във фискалния резерв има достатъчен ресурс. Би било проблем, ако нямаме актуализиран бюджет и поет нов дълг, но проблемът би се появил чак в края на януари, а ние няма да чакаме дотогава. Вече имаме подготовка за поемането на нов дълг. Дори да има процедурно протакане в парламента по приемането на актуализацията, гарантираните влогове в КТБ ще бъдат изплатени.

Ако направим уговорката, че всички средства на бюджета в КТБ са гарантирани, и ако в сумата от 300 млн. лв. в КТБ, които имат държавните предприятия, болниците и университетите, то тогава се колебая да дам положителен отговор на въпроса дали съм склонен да търся механизми за държавна подкрепа за тези структури. Съзнавам, че в някои от тези предприятия би могло да има проблем, но те са равнопоставени на всички други кредитори на бившата вече банка. Дали е целесъобразно да търсим ресурс за подкрепа, ще е въпрос на индивидуален подход. Имайте предвид, че бюджетът е доста затруднен. Трябва да преценим дали това е най-приоритетният бюджетен разход.

Милионери теглят депозитите си

Милионери теглят депозитите си от банките или разбиват спестяванията си на няколко по-малки влога в различни банки. В края на септември депозитите за суми над 1 млн. лв. са 685 броя, като те са с 47 броя по-малко спрямо края на юни, сочат данните на БНБ. Първото намаляване на броя на милионерските депозити беше отчетено от статистиката на БНБ още в края на юни - само 10 дни след като КТБ беше поставена под специален надзор. Тогава влоговете за суми над 1 млн. паднаха до 732 броя, или със 17 броя по-малко спрямо края на месец март. Преди поставянето на КТБ под надзор имаше постоянна тенденция за ръст на милионерските депозити. Спрямо рекорда си от края на март, когато депозитите за над 1 млн. лв. достигнаха 749 броя, в края на септември тези най-големи влогове на граждани вече са с 64 броя по-малко. А общата сума, която се съхранява в тях, намалява със 100 млн. лв. и достига 1,726 млрд. лв.

Намаление се наблюдава и на броя на най-малките депозити - тези до 1000 лв. и между 1000 лв. и 2500 лв., както и на големите влогове между 200 хил. и 500 хил. лв. Явно хората, които имат малки суми на влог, са принудени да ги теглят или обединяват няколко малки влога в един по-голям в банката, която дава по-добри лихви. А хора със спестявания над гарантирания праг от 196 хил. лв. ги разделят на няколко по-малки влога в различни банки.

В края на третото тримесечие на 2014 г. депозитите на домакинствата са общо 11,493 млн.
броя, като намаляват за година с 3,5%. Общият размер на средствата в тези депозити е 39,188 млрд. лв., като за година нараства с 8,6%, или с над 3 млрд. лв. Само в рамките на последното тримесечие парите във влоговете на гражданите са се увеличили с 600 млн. лв., което показва, че банките се ползват с голямо доверие от страна на гражданите.
Депозитите на нефинансовите предприятия са 543 хил. броя в края на септември, като броят им се увеличава с 6,1% за година. Общата сума на парите в тях е 16,211 млрд. лв. и на годишна база се увеличава с 6,7%, или с малко повече от 1 млрд. лв.

Общият броя на депозитите на гражданите и на нефинансовите предприятия е 12,036 млн. в края на септември и намалява с 3,1% в рамките на една година. Общият размер на парите в тези депозити е 55,399 млрд. лв. и за година нараства с 8%, или с 1,77 млрд. лв. Наблюдава се консолидация на спестяванията. Парите в банките се увеличават успоредно с намаляване на броя на отделните депозити. Това означава, че хората и компаниите с по-големи влогове добавят нови суми към спестяванията си. А хората с най-малки влогове или теглят парите си и закриват сметките си, или обединяват няколко депозита в един по-голям в търсене на по-високи лихви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай