500 млн. евро за агробизнеса през 2016 г.

500 млн. евро за агробизнеса през 2016 г. | StandartNews.com

Дават субсидии за площите, за които има правно основание за ползване

Разпределението на средствата между фермерите ще бъде по-справедливо, каза министър Танева

През 2016 г. бизнесът ще има на разположение финансов ресурс в размер на над 500 млн. евро, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя допълни, че се предвижда да бъдат отворени две от най-желаните мерки от бизнеса по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това са мярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" и мярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти". "Планирани са приеми и по други мерки за частни бенефициенти. Бизнесът вече има проектна готовност и визия за модернизиране на стопанствата", посочи Танева и припомни, че миналата година земеделските производители са получили финансиране в размер на 350 млн. евро, включително с един извънреден прием по ПРСР 2007-2013 г. Според Танева по време на тазгодишната кампания по директни плащания разпределението на общия пакет между фермерите ще бъде по-справедливо.

"Министерство на земеделието и храните успя да облекчи процеса по подаване на заявления с оглед на въведените нови изисквания в кампанията. Право на подпомагане ще имат тези площи, за които има регистрирано правно основание. Отделно са и условията по отношение на постоянно затревените площи за притежаване на съответен брой животински единици - условия, които браншът беше поискал и ние ги въведохме със съответните законови изменения", каза тя и посочи, че през настоящата кампания екипът на МЗХ ще продължи с концепцията си за ново съвременно поземлено законодателство.

През новия програмен период България ще разпределя около 7,7 млрд. евро в земеделския сектор. От тях около 5 млрд. евро са по схемите за директни плащания, които се финансират от Гаранционния фонд, а останалите близо 2,9 млрд. евро - по мерките за развитие на селските райони. Годишното разпределение на средствата по директните плащания е договорено в предприсъединителния договор на България, в който е записано, че през 2016 г. се очаква да достигнем тавана на директните плащания - 800 млн. евро, който ще се поддържа до края на програмния период през 2020 г. Чрез тези пари земеделците ще могат да развият своя бизнес, да постигат по-добри резултати за себе си и да създадат повече работни места в селското стопанство. Специално внимание се обръща на финансирането на малките производители и на младите фермери. Подкрепя се и биологичното земеделие, чиято продукция все повече се търси на европейския пазар и у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай