Петък,

5 неща, които трябва да знаете преди да инвестирате в биткойн

От: Стандарт -
1665
5 неща, които трябва да знаете преди да инвестирате в биткойн
A
A
A

Криптовалутите започват да набират популярност, а биткойнът е най-известният пример за това. Ако се чудите за какво е целият този шум или ако мислите да инвестирате в криптовалути, трябва да прочетете тази публикация в блога. Ще ви обясним какво представляват криптовалутите, как работят и защо са станали толкова популярни. Ще обсъдим и рисковете и ползите от инвестирането в криптовалути, за да можете да вземете информирано решение.

Какво трябва да знаете, преди да инвестирате в криптовалути, като Биткойн?

Нека започнем с основните неща.

Криптовалутите са цифрови или виртуални токени, които използват криптография за защита на трансакциите си и за контрол на създаването на нови единици. Криптовалутите са децентрализирани, което означава, че не подлежат на контрол от страна на правителство или финансова институция. Биткойн, първата и най-известна криптовалута, е създадена през 2009 г. Оттогава насам цената на биткойн и останалите криптовалути премина през редица върхове и спадове в размер на десетки проценти.

Криптовалутите станаха популярни по няколко причини:

  • Те предлагат алтернатива на традиционните фиатни валути.
  • Смятат се за по-сигурен начин за съхраняване и прехвърляне на стойност, тъй като не подлежат на контрол от страна на централна банка или на правителствено регулиране.
  • Те са силно волатилни, което означава, че могат да се търгуват с цел печалба.
  • Сега, след като знаете основите на криптовалутите, нека обсъдим рисковете и ползите от инвестирането в тях.
  • Криптовалутите са високорискова инвестиция. Цените им са силно променливи и могат да се колебаят бързо. Ако не сте внимателни, може да загубите цялата си инвестиция.
  • Криптовалутите обаче имат и потенциала да генерират големи печалби. Известно е, че повишаването на цените привлича нови инвестиции в криптовалути, което може да доведе до още по-голямо покачване на цените.
  • Криптовалутите се търгуват само на специализирани борси за криптовалути и също така могат да се използват за закупуване на стоки и услуги.
  • Експертна информация в помощ на начинаещите в света на биткойн и криптовалутите можете да намерите тук или тук.

1. Потенциалът на биткойн да промени финансовата система

Биткойнът и другите криптовалути имат потенциала да направят революция във финансовата система. Те могат да осигурят по-сигурен и ефективен начин за съхранение и прехвърляне на стойност. Бъдещето им обаче е несигурно. Криптовалутите все още са в ранните етапи на своето развитие и приемане. Цените им може да продължат да се колебаят и може никога да не бъдат широко приети. Само времето ще покаже какво е бъдещето на криптовалутите.

2. Рисковете при инвестиране в криптовалути

Волатилност - криптовалутите са известни със своята волатилност. Цените могат да се колебаят силно и това може да доведе до загуби, ако не сте внимателни.

Липса на регулиране - Понастоящем криптовалутите не се регулират от нито едно правителство или финансова институция. Това означава, че няма защита, ако нещо се обърка.

Измама - В света на криптовалутите са регистрирани няколко случая на измама. Например през 2014 г. Mt. Gox, борса за обмен на биткойни, обяви фалит, след като загуби 850 000 биткойна от хакери.

Волатилност - Криптовалутите са известни със своята волатилност, което означава, че цените им могат да варират бързо. Ако не сте внимателни, може да загубите цялата си инвестиция.

Измами - В света на криптовалутите има няколко случая на измами. Например Mt. Gox, борса за биткойни, обяви фалит, след като загуби 850 000 биткойна от хакери.

3. Предимствата при инвестирането в криптовалути

Потенциал за висока възвръщаемост - Някои инвеститори са видели огромна възвръщаемост на инвестициите си в криптовалути. Например някой, който е инвестирал 100 долара в биткойн през 2011 г., до днес е спечелил над 40 милиона долара.

Анонимност - Криптовалутите предлагат степен на анонимност, каквато традиционните инвестиции не предлагат.

Децентрализация - Както споменахме по-рано, криптовалутите са децентрализирани и не подлежат на контрол от страна на правителства или финансови институции. Някои хора разглеждат това като предимство, тъй като им дава по-голям контрол върху парите им.

Сега, след като знаете рисковете и ползите от инвестирането в криптовалути, можете да вземете информирано решение дали те са подходящи за вас.

4. Какво казват експертите за бъдещето на Bitcoin?

Биткойнът често се сравнява със златото, тъй като е рядък (има само 21 милиона биткойна) и децентрализиран (не подлежи на контрол от страна на правителството или финансовите институции). Златото е използвано като средство за съхранение на стойност в продължение на векове и мнозина смятат, че биткойнът може да служи за подобна цел. Някои експерти смятат, че биткойн може да увеличи стойността си и да се превърне в основен играч в световната финансова система. Други смятат, че биткойн е балон, който в крайна сметка ще се спука. Само времето ще покаже какво е бъдещето на биткойн.

Потенциалът на биткойн да се превърне в резервна валута на държавите е реален. Две държави вече приеха биткойн като своя резервна валута - Салвадор и Централноафриканската република.

Фактът, че не подлежи на правителствен контрол и не може да се печата като обикновените пари, му дава голямо предимство. Освен това ограниченото предлагане означава, че стойността му може да продължи да нараства с увеличаване на търсенето. Въпреки това биткойнът все още е в начален стадий на развитие и има да извърви дълъг път, преди да се превърне в резервна валута на някоя държава.

5. Инвестирайте само сумата, която можете да си позволите да загубите

Много експерти смятат, че цените на криптовалутите са силно волатилни. В резултат на това, ако не сте внимателни, може да загубите цялата си инвестиция.

Диверсифицирайте инвестицията си - Не слагайте всичките си яйца в една кошница. Диверсифицирането на инвестицията ви ще ви помогне да се предпазите от загуби, ако цената на една криптовалута спадне.

Бъдете търпеливи - Криптовалутите все още са в ранните си етапи и приемането им бавно нараства. Може да е необходимо известно време, за да станат широко приети.

Изводите

Ако смятате да инвестирате в криптовалути, направете проучване и подхождайте с повишено внимание. Криптовалутите са високорискова инвестиция, но също така имат потенциал да генерират големи печалби. Бъдещето им е несигурно, така че инвестирайте само това, което можете да си позволите да загубите.

Тази статия не е финансов съвет и има за цел само да даде гледна точка за криптовалутите, като инвестиционни активи.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията