"3 в 1" за БГ паспорт

Роднините на инвеститори ще получават българско гражданство

"3 в 1" за БГ паспорт | StandartNews.com

София. Чужденци, които са инвестирали поне 1 млн. лв. у нас и разполагат с разрешение за постоянно пребиваване в България от поне 3 години, ще могат да кандидатстват директно за българско гражданство. Това предвижда проект за промени в Закона за чужденците в България и Закона за българското гражданство, внесени в парламента от депутати от "Коалиция за България".

Според настоящия закон, когато чужденец инвестира 1 млн. лв. у нас, той получава право на постоянно пребиваване в страната. Новите предложения обаче създават възможност на инвеститора да получи българско гражданство (съответно да стане гражданин на ЕС) три години след като е направил инвестицията си, стига междувременно да не изтегли средствата си.

Заедно с него българско гражданство ще получат и членовете на семейството му, предвиждат промените. Ако все пак на чужденеца не му се чакат 3 години, за да може да пътува и живее свободно в ЕС, то проектозаконът дава и друга опция. Ако година след като получи право за постоянно пребиваване у нас, чужденецът увеличи инвестицията си при същите условия на закона до 2 млн. лв. или вложи над 1 млн. лв. в капитала на българско дружество, което изпълнява сертифициран от Българската агенция за инвестиции проект, то ще може да получи българско гражданство.

Ако чуждите инвеститори искат просто да работят в страната, а не да стават граждани на ЕС, то вложението им от 1 млн. лв. не трябва да бъде изтегляно или прехвърляно на друго лице в срок от 5 години. Ако по някаква причина чужденецът не спази този срок, то разрешението му за постоянно пребиваване ще бъде отнето от родните власти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай