3,51% по-скъп газ през първото тримесечие на 2019 г.

Утвърдената от Комисията цена на природния газ за първото тримесечие е в размер на 44,80 лв./MWh лв. (без акциз и ДДС)...

3,51% по-скъп газ през първото тримесечие на 2019 г. | StandartNews.com

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за първото тримесечие на 2019 г., по която общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, съобщиха от КЕВР.

Утвърдената от Комисията цена на природния газ за първото тримесечие е в размер на 44,80 лв./MWh лв. (без акциз и ДДС). Тя е с 3,51 процента по-висока от цената за четвъртото тримесечие на 2018 г. В утвърдената цена на природния газ от 44,80 лв./MWh лв. (без акциз и ДДС) са включени компонента "цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи" в размер на 44,08 лв./MWh, компонента за дейността "обществена доставка" в размер на 0,59 лв./MWh. В цената е включена и компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото от 0,13 лв./MWh, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището Чирен в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. В цената на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа и клиентите следва да ги заплащат на крайните снабдители по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, уточниха от КЕВР.

Независимо от повишението с 3,51 на сто, реалното увеличение за битовите и за стопанските клиенти, ползващи природен газ, ще бъде под 2 процента. Причината е, че цените за достъп, пренос, разпределение и снабдяване, не се променят, обясниха от КЕВР.

Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия, добавиха от регулатора.

Без промяна остават и цените на електрическата енергия за битовите и небитовите потребители на регулиран пазар, допълниха от КЕВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай