350 фирми на хранителните изложения

Млечните и месните ни продукти са визитката на страната ни, каза зам.министър Тодор Джиков

350 фирми на хранителните изложения | StandartNews.com
  • Млечните и месните ни продукти са визитката на страната ни, каза зам.министър Тодор Джиков
  • Вкусове от Италия, САЩ, Южна Корея и Гърция опитват гостите

Над 350 фирми участват с щандове тази година в международните изложения за храни „Месомания“, „Булпек“, „Светът на млякото“, „Салон на виното“ и „Интерфууд  енд  Дринк“ в Интер Експо Център-София.

„Продуктите на земеделието са в основата на благоденствието на една нация, а социалният ефект на работните места и добавената стойност, които произвеждат, са от огромно значение за икономиката“, каза зам.министърът на земеделието Тодор Джиков при откриване на форума.

„Българското земеделие произвежда специфични млечни и месни продукти, които са емблематични“, допълни той и отбеляза, че именно те са визитката на страната ни пред света. 

Тодор Джиков каза още, че за пореден път чуждестранните специализирани щандове намират своето място на форума в София и представят традиционни продукти за регионите, от които идват. „Специализирани събития като днешните могат да се определят като представителна витрина, която показва пред потребителите новите стандарти за висококачествени продукти и тяхното богато разнообразие“, заяви заместник-министърът. 

Той подчерта, че ръководството на Министерството на земеделието работи и прави всичко възможно за осигуряване на финансова подкрепа за сектора, за да бъде осигурен баланс и защита от негативното влияние на външните икономически фактори.

На откриването присъстваха още председателите на Българска стопанска камара /БСК/ Добри Митрев и на БТПП Цветан Симеонов, шефове на браншови съюзи, дипломати.

„Много американски компании купуват български продукти, много наши фирми продават тук“, каза посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, която поздрави присъстващите на български език и покани гостите да се убедят сами в уникалния характер на американската храна в зала 4.

„България е обещаващ пазар. През миналата година прирастът в търговията е над 200 млн. евро“, заяви Франческо Калдерони, зам. ръководител на мисията и завеждащ търговско - икономическия отдел в Италианското посолство у нас.

Поздравление отправи и Киара Петро, директор на Италианската агенция за външна търговия. Двамата поканиха гостите да опитат традиционния италиански вкус на различни храни, сред които кафе, зехтин, паста, вина и колбаси, представени на щандовете в зала 5.

Ю Сонг Хуанг от търговската секция на южнокорейското посолство пък насочи вниманието към щанда на своята страна, където са представени най-типичните храни.

Приятно допълнение е и гръцкият щанд, където посетителите могат да опитат познатата и обичана от много българи морска храна – риби, скариди, октоподи.

Отличия за месопроизводители

Владика, мюфтия и равин благословиха хляба на България

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай