30 000 декларации подадени за ден

Това заяви говорителят на НАП

30 000 декларации подадени за ден | StandartNews.com

30 000 данъчни декларации за доходите през 2019 г. са били получени в НАП вчера. Това е своеобразен рекорд, никога досега не се е случвало подобно нещо. Това съобщи пред бТВ говорителят на НАП Росен Бъчваров.

8 от 10 данъчни декларации се подават он лайн. Почти всеки използва предварително попълнения формуляр на сайта на НАП, каквато услуга приходната агенция предлага тази година за първи път.

Срокът за подаване на декларации няма да бъде удължаван, каза още Бъчваров. Почти всички очаквани декларации вече са подадени. Крайният срок е 30 април. Опашката пред НАП-Бургас вече е стопена, съобщи бТВ. Причината за опашките през последните дни са мерките на извънредното положение и изискването хората да са на дистанция през два метра. Когато един офис може да събере 200 души, допреди извънредното положение тези хора пребиваваха в помещението. Сега, когато са на два метра пред службата, опашката изглежда голяма, но обслужването отнема кратко време, поясни Бъчваров.

По думите му, 30% от чакащите са отишли да си вземат персонален идентификационен код. ПИК може да се заяви он лайн, но самото вземане изисква физическо присъствие в офис на НАП, за да не стават злоупотреби, каза говорителят на приходната агенция. През последния месец и половина има бум на издаването на ПИК – 50 000 за този период. Вече 900 000 души имат такъв код. Бъчваров уточни, че почти всички услуги на НАП могат да се използват он лайн. Не се очакват сътресения до края на данъчната кампания, каза още той

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай