20% ДДС, ако шеф живее в хотела си

20% ДДС, ако шеф живее в хотела си | StandartNews.com

Собственикът на хотел, който живее в него, трябва да плаща 20% ДДС за използваната стая. Но ако собственикът или негов служител отседне в хотела за кратък период, например за уикенда или по време на лятната отпуска, ставката на дължимия ДДС е 9%. Като ДДС се дължи не само за стаята, но и за разходите за отоплението й, както и за ползваните услуги на персонала. Това гласи указание на НАП за използването на фирмени активи за лични нужди на собственика, шефовете или служителите в компанията. В указанието е посочено, че фирмите сами може да определят метод за разпределение на разходите, когато един актив се използва и за лични и за служебни цели. Принципът на закона е, че ако при покупката на един актив е ползван данъчен кредит, а след това той се ползва и за лични нужди, трябва да се начисли ДДС върху разходите за изхабяване и поддържане на актива. Като за автомобилите месечният разход за изхабяване е 1/60 от данъчната основа върху която е приспаднат изцяло или частично данъчен кредит (приема се че колата се амортизира да 5 години). А за апартаментите разходът за изхабяване е 1/240 от данъчната основа (приема се че имотът се амортизира за 20 г.).

В закона е посочено, че ДДС не се дължи само ако фирмен актив се използва за лични нужди в случай на крайна нужда или непреодолима сила. Например, когато при спешна нужда се превозва до лечебно заведение член на персонала или член на семейството на собственик или на негов служител, или когато при природно бедствие се налага превозването на членове на персонала или други лица за спасяване на човешки живот.

В указанието на НАП е посочено, че правилата за облагане с ДДС на фирмено имущество, което се използва и за лични нужди, важат и за хората със свободна професия, които не са длъжни да водят счетоводство по Закона за счетоводството, като нотариуси и адвокати.

Компаниите трябва да водят и документи за използваното фирмено имущество за лични нужди. Например да поддържат дневни или седмични отчети за изминато разстояние и маршрути или продължителност на ползването, включително в електронен вид. Може да се използват пътни листове, разходо-оправдателни документи за гориво и др. Фирмата трябва да определи и лицата, отговорни за изготвяне на документите.

ПРИМЕР 1

През януари 2016 г. направените преки разходи, включително за изхабяване на колата, са общо 5200 лв. За месеца автомобилът е изминал 30 хил. км със служебна цел и 20 хил. км за лични нужди. Така общата база за разпределение са изминати 50 000 км., като за лични нужди са изминати 40% от тях. Затова данъчната основа за облагане на използването на автомобила за лични нужди е 40% от 5200 лв., или 2080 лв.

ПРИМЕР 2

За имот, които се използва и за лични нужди е ползван данъчен кредит по ДДС и за база за разпределение на разходите е избрана "площ в квадратни метри". През януари направените разходи за актива, включително за изхабяване, са общо 1040 лв. Имотът се използва, както следва: за служебни цели 600 кв. м; а за лични нужди 200 кв. м. Така общата база за разпределение е 800 кв. м, като за лични нужди се използват 25% от тях. Данъчната основа за месеца е 25% от 1 040 лв., или 250 лв.

ПРИМЕР 3

През февруари 2016 г. лицето не е използвало колата нито за стопанската си дейност, нито за лични нужди, но е отчело разходи, свързани с автомобила (за паркинг, за автомивка, за ремонт) в размер на 450 лв., за които е приспаднало данъчен кредит. Разходът за изхабяване на колата е 50 лв. Тъй като автомобилът е бил на разположение на лицето през месеца, което му позволява по всяко време да го използва за лични нужди, частта от разходите, която трябва да бъде включена при определяне на данъчната основа, се изчислява, като се отчете, че пропорционалното съотношение между действителното използване на автомобила за служебни цели и за лични нужди за последните 12 месеца е например 80:20. В случая данъчната основа за облагане на личното използване на автомобила е 20% от 500 лв., или 100 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай