2021: Най-богатият човек си взима Кипър

Франция закъсва, градовете се опразват, идва цифров юан, твърди главният икономист на Saxo Bank

2021: Най-богатият човек си взима Кипър | StandartNews.com
  • 5 прогнози, които дано не се сбъднат догодина
  • Франция закъсва, градовете се опразват, идва цифров юан, твърди главният икономист на Saxo Bank

2020 година все още не е приключила, но вече успя да разбие всички световни планове и прогнози. Финансови анализатори я наричат "най-лошата в историята" и се страхуват да правят каквито и да било за бъдещето. Въпреки стресовата и неизяснена обстановка, има смелчаци, които се нагърбват с гадаенето.

Един от тях е Стийн Якобсън, главен икономист в датската Saxo Bank. Всяка година той избира десет, на пръв поглед невероятни събития (най-вече свързани с икономиката) и дава прочит какво би се случило, ако те действително се случат. В края на 2020 г. Якобсън не изневери на себе се и даде прогнозите си, за първи път във формата на видео комуникация.

Предсказанията на Якобсън се сбъдват рядко, но финансистът не се отчайва, защото основната му цел е да мине отвъд обичайното и да погледне към света от нов ъгъл. През изминалите години той прознозира, че Тесла да поеме контрола над Епъл, допусна разпадане на телевизионния гигант Netflix и британската лира, предупреди за излизането на Унгария от Европейския съюз, появата на нова резервна валута и дори предположи, че ще победи на изборите в Америка Елизабет Уорън. Предсказванията му са твърде смели, за да се превърнат в истина, но реалността понякога надминава всички фантазии.

Меча услуга

В края на 2020 г. целият свят очаква ваксината срещу коронавирус, а с нея икономическото възстановяване. Новините за успешното клинично изпитание на лекарството вече рязко покачиха индексите на борсите. Появата на ваксината обаче може да създаде погрешни очаквания и да изиграе лоша шега, предупреждава Якобсън.
Според него скоро след ваксиниране на по-голямата част от населението, ще се установи, че държавите са прекалили с мерките за подкрепа на засегнатите отрасли. Субсидиите и вливането на свърхликвидност в банковите системи в крайна сметка ще доведат до прегряване на националните икономики: изкуствено завишеното търсене ще ускори инфлацията. След като безработицата в развитите страни се върне на равнището преди кризата за рекордно време, правителствата ще трябва да повишат данъчните ставки. Това ще се окаже пагубно за много отслабени компании, много от тях ще фалират. Губещи ще бъдат и инвеститорите, вложили в ценни книжа.

Безос стъпва в Кипър

Основната сделка за 2021 година, според Якобсън, ще бъде направена от компанията на най-богатия човек на света - Джеф Безос Amazon. Този път тя ще успее да "купи" цяла страна, а именно Кипър. Страната, която десетилетия наред привличаше чужд капитал с ниски данъци, в началото на новия век бе принудена да се предаде под натиск от Брюксел. Присъедини се към Европейския съюз, но не загуби надежда да се върне към старите дни. Сега Никозия има всички причини за оптимизъм, защото пред очите й е примера на Ирландия.
Формално двете държави имат една и съща ставка на корпоративния данък от 12,5 процента, но ирландските власти дадоха на най-големите компании специални условия за дълго време. Най-яркият пример за това е Apple, който ползва ставка под 1 процент, което стана възможно чрез тайно споразумение с правителството и схема с фиктивна централа на местните отдели на Аpple.
Сега консултантите на Amazon са готови да разработят подобен данъчен режим за Кипър, а местните власти и жителите ще се радват да получат само дял, макар и незначителен, от огромните печалби на Безос, като осигурят щабквартира на компанията.
Взаимноизгодното сътрудничество обаче няма да продължи дълго, защото е малко вероятно европейските регулатори да харесат това. Те ще атакуват решително не само Аmazon, но и други технологични корпорации, дръзнали да си представят ЕС като арена за допълнителните им свръхпечалби. Това може обостри допълнително основния спор в световната икономика през последните години - съперничеството между Брюксел и Вашингтон за данъка върху доходите на дигиталните компании, чиито приходи са изключително трудни за проследяване.
За тези, които търгуват на фондовата борса, икономистът съветва да продават акции на Amazon и нейните основни конкуренти в очакването на бъдещото им понижаване.

Франция закъсва

Докато Кипър се готви да се съгласи с условията на най-големия онлайн магазин в света, една много по-просперираща европейска държава - Франция, ще се приближи до заплахата за невъзможност да погасява задължения към кредиторите. Още преди пандемията, френският национален дълг бе един от най-големите в Европейския съюз, на трето място след италианския и гръцкия. Очаква се през 2021 г. той да достигне 120% от БВП, което ще доведе до вълна от фалити на големи компании. Дори подкрепата и гаранциите на правителството няма да помогнат за обслужване на заеми, които са твърде скъпи поради ниския рейтинг.
За да се предотврати срива на втората европейска икономика, Германия ще трябва да бъде бърза. Якобсън не уточни как точно ще се случи това. Според него Германия ще купи контрол (или само големи) дялове в основните френски компании и банки. Същото ще бъде направено от Европейския съюз в лицето на Европейската комисия.

Валутна революция в Китай

В Азия се очаква валутна революция: Китай ще започне фундаментално ново средство за плащане - блокчейн, базирана цифрова версия на юана. Пекин просто няма друг избор, тъй като 80 процента от всички транзакции в страната вече се извършват в непарична форма, главно чрез платежната система Alipay и куриера WeChat. Електронните платежни средства (DCEP) ще трябва да се превърнат в пълноценна резервна валута (което предполага широко използване при международни плащания) и конкурент на долара. Това обаче трудно ще стане, защото въпреки нарастващата роля на китайската икономика, твърде малко юанови плащания все още се извършват в света, а в контекста на продължаващата търговска война (която новоизбраният президент Джо Байдън отказа да спре), ще бъде много трудно на Пекин да се обърне тенденцията. Големите инвестиции в технологии от големите технологични компании и социалните мрежи ще бъдат плодотворни. Водещи американски и европейски медии ще създадат обща мрежа за блокчейн, която ще провери автентичността на информацията преди публикуването. Такава стъпка ще повиши доверието на публиката и ще спре многобройните манипулации от политици и активисти.
Друга революция ще се състои в енергийния сектор.
Благодарение на технологиите за изкуствен интелект, учените ще финализират проекта за термоядрен реактор с 20-кратно увеличение на мощността. Устройството ще бъде най-големият пробив в индустрията от създаването на първите ядрени реактори и ще осигури на човечеството евтината и безопасна енергия, необходима за поддържане на глобалния растеж.

Неравенството ще се увеличи

Според икономистът през 2021 г. световната икономика ще претърпи фундаментални промени. Напредъкът в технологиите и особено на изкуствения интелект ще остави много хора по света без работа и допълнително ще увеличи неравенството. Правителствата ще започнат да въвеждат безусловни основни доходи, както вече направи Финландия, но това няма да спре криминализирането на цели области, особено в покрайнините. Масовият преход към отдалечена работа и покупки в интернет ще остави пустещи офиси и търговски помещения. Строителните компании ще бъдат в трудна ситуация и ще замразят проектите. В тази ситуация, жителите на мегаполисите ще започнат да се движат в провинцията, и градовете ще започнат да се изпразват.
Анализаторът е убеден, че 2021 г. ще бъде повратна година за по-слабите икономики, а основният фактор в успеха им ще бъде повсеместна високоскоростна интернет връзка. Тя ще намали цената на комуникацията и ще осигури достъп до образование, като в същото време ще позволи по-лесно и по-бързо да се управлява бизнеса. Тази година показа, че световната икономика се развива непредсказуемо и дори най-смелите предположения са погрешни, а реалните заплахи идват оттам, откъдето не се очакваха. Въпреки това прогнози, като тези на Якобсън, дават шанс да погледнем на света от високоироко и да обърнем внимание на собствените си слабости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай