Четвъртък,

2 комисии в Европарламента със съдбовно решение за газ и ядрена енергия

От: Стандарт -
3931
2 комисии в Европарламента със съдбовно решение за газ и ядрена енергия
A
A
A

Две важни комисии в Европейския парламент се противопоставиха на определянето на газовата и ядрената енергия за зелени. Това е победа за поддръжниците на кампании за климата и екологично настроени инвеститори, които протестираха срещу плановете тези технологии да се използват при енергийния преход, съобщава Bloomberg, цитиран от investor.bg.

Членовете на комисиите по околна среда и по икономика подкрепиха междупартийно възражение на предложението на Европейската комисия двете технологии да бъдат включени в т.нар. таксономия със 76 на 62 гласа и четирима въздържали се. Процесът сега ще се прехвърли към вот в пленарна зала следващия месец и ако бъде одобрен, ще добави газовата и ядрената енергия към списъка с икономически дейности, които са от полза за климата.

„ЕС има шанс да поеме глобалното лидерство в борбата с климатичните промени и да определи златен стандарт за инвестиции в климатично неутрална икономика“, заяви Бас Ейкхаут, законодател от Зелените. „Нуждаем се от огромни инвестиции в разширяването на възобновяемата енергия, не в енергия от миналото“, каза той.

Предложението на ЕК газовата и ядрената енергия да се определят за устойчиви – стига те да получат разрешителни за строеж до 2035 г. и 2045 г. съответно и да изпълняват строги емисионни критерии – са изключително противоречиви. Технологиите са жизненоважни по време на енергийния преход, особено при отдалечаването от мръсни енергоизточници като въглищата, твърди предложението на Комисията.

Парични мениджъри и еколози обаче разкритикуваха хода, заявявайки, че той е несъвместим със зелените ангажименти на ЕС и може да подхрани заблуждаващи действия за екологосъобразност във финансовата индустрия, при което екологичните ползи на дадена инвестиция да бъдат погрешно отразени. Освен това така потенциално могат да бъдат отклонени инвестиции във възобновяема енергия.

Някои от предложенията на Комисията са:

- газови проекти, заменящи въглищни такива и излъчващи не повече от еквивалента на 270 грама въглероден двуокис на киловатчас, могат да получат временен зелен етикет или ако годишните емисии не надвишават средно 550 кг. на мегаватчас за 20 години;

- някои централи ще трябва да получат разрешителни за строеж до 2030 г. и ще трябва да се пренасочат към възобновяема енергия или нисковъглеродни газове до края на 2035 г.

- ядрените централи са допустими ако нови централи, получили разрешително за строеж до 2045 г., избегнат значителни вреди на околната среда и водните ресурси.

Както Съветът на ЕС, състоящ се от страните членки, така и Европейският парламент имат правото на вето върху предложението на Комисията. Но макар че бариерата пред страните да възразят е почти непреодолима, тъй като изискването е около 20 страни от общо 27-те членки да подкрепят отказа, Европарламентът се нуждае само от мнозинство от законодатели за тази стъпка.

Инвазията на Русия в Украйна също бе цитирана от евродепутатите като пример защо газът най-вече не трябва да бъде включван в зеления преход предвид текущата ценова нестабилност и риска Москва да спре доставките за Европа.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com