$1,7 трлн. харчи светът за оръжия

$1,7 трлн. харчи светът за оръжия | StandartNews.com

На САЩ и Китай се падат половината от разходите през 2015 г.

Общите разходи за въоръжаване в света през 2015 г. са се увеличили с 1% до 1,68 трлн. долара. Това показва докладът на Стокхолмския Международен институт за проучване на мира (СИПРИ), публикуван на сайта на организацията. Показателят се повишава за първи път от 2011 г. Повишението отразява продължаващия растеж в Азия и Океания, Централна и Източна Европа и в някои близкоизточни държави. Същевременно разходите са се понижили в Африка, Латинска Америка и Карибския регион.

Най-много за въоръжаване са похарчили САЩ (596 млрд. долара или 36% от всички страни по света), Китай (215 млрд., 13%), Саудитска Арабия (87,2 млрд., 5,2%), Русия (66,4 млрд., 4%) и Великобритания (55,5 млрд., 3,3%). Сред 15-те страни с най-голям военен бюджет най-голям растеж отчита Австралия (7,8%), а най-силно свиване - Италия (минус 9,9%).

Комбинацията от високи цени на петрола, откриване и експлоатация на нови находища допринесе за увеличаване на военните разходи в редица страни през миналото десетилетие. Сривът в цените на черното злато, който започна през 2014 г., обаче започна да обръща тази тенденция в много държави, които зависят от петролните приходи. За 2016 г. се очакват още свивания на разходите. Най-силно намаляване на военните разходи, свързано с цените на петрола, през 2015 г. се отчита във Венецуела (минус 64%) и Ангола (минус 42%). Намаляване е отбелязано също така в Бахрейн, Бруней, Чад, Еквадор, Казахстан, Оман и Южен Судан. Въпреки поевтиняването на петрола, някои страни износителки на черно злато са продължили да увеличават военните си разходи миналата година. Много от тях, най-вече Алжир, Азербайджан, Русия, Саудитска Арабия и Виетнам, са въвлечени в конфликти или се сблъскват с повишено регионално напрежение. Разходите на Русия обаче са по-ниски от прогнозираното в бюджета й, а тези на Саудитска Арабия биха се понижили, ако не бяха допълнителните 5,3 млрд. долара, похарчени заради конфликта в Йемен.

Русия и Саудитска Арабия планират да намалят военните си разходи през 2016 г.

Военните разходи в Северна Америка и Западна и Централна Европа се понижаваха от 2009 г. до голяма степен заради световната икономическа криза, както и заради оттеглянето на по-голямата част от войските на САЩ и съюзниците им от Афганистан и Ирак. През 2015 г. обаче имаше сигнали, че тази тенденция е към края си. Военните разходи на САЩ са се свили с 2,4% през 2015 г. - с много по-бавен темп спрямо отчитания през предходните години. Това е резултат от действията на Конгреса на САЩ за частична защита на военните разходи от договорените по-рано мерки за намаляване на бюджетния дефицит. Очаква се през текущата година военните разходи на Вашингтон да останат на приблизително същото равнище в реални стойности. Общо разходите в Западна и Централна Европа са се понижили с едва 0,2% през 2015 г. Само в Централна Европа обаче показателят се е повишил с 13%. Особено засилено увеличаване на военните разходи се наблюдава в страните, граничещи с Русия и Украйна - Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия, които имат най-силни опасения за намеренията на Кремъл след украинската криза. В Западна Европа военните разходи са намалели с 1,3%. Това е най-бавният годишен спад от началото на съкращаването на разходите, започнало през 2010 г. Великобритания, Франция и Германия обявиха планове за леко повишаване на военните разходи през идните години заради опасенията, свързани с Русия, и заплахата от "Ислямска държава".

"Военните разходи през 2015 година отразяват контрастни тенденции. От една страна, тенденциите отразяват ескалиращ конфликт и напрежение в много части на света. От друга, показват явен обрат от растежа на военните разходи, подхранен от поскъпването на петрола през изминалото десетилетие. Тази непостоянна икономическа и политическа ситуация създава несигурна картина за идните години", отбелязва ръководителят на проекта Сам Перло-Фриймън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай