150 000 души без работа при трети локдаун

Това казаха търговци от моловете

150 000 души без работа при трети локдаун | StandartNews.com

Трети локдаун би оставил без работа над 150 000 души, които се трудят в търговските центрове. Това ще има пагубно действие и над техните семейства, пишат от Българската асоциация на ритейл центровете и Българската ритейл асоциация (ритейл - търговия на дребно).

Мотивирайки се с данните за загубите от подобна мярка за същия период през 2020 година, както и информацията за ефекта на пандемията върху бизнеса до момента, категорично смятаме, че една огромна част от компаниите в него няма да успеят да се възстановят и отворят след евентуално трето затваряне на търговските центрове в страната.

Те припомнят Тексаската скàла на Тексаската медицинска асоциация и Комитета за инфекциозни заболявания, по която се ръководи Националният оперативен щаб. Според нея рискът от пазаруване в мол е класифициран като умерен и съпоставим с дейности като посещение на плаж, плуване в басейн или седмица работа в офис сграда.

Няма доказана връзка между дейността на търговските обекти и нарастването на броя на заразените в страната. Центровете изпълняват всички наложени им мерки и спазват установените международни стандарти за безопасност, за да осигурят защитена среда за наемателите и посетителите си, защитават правото си на работа от бранша.

Те са готови да обсъдят и други мерки, които се прилагат успешно в региона, за да продължат работата си - така, както го правят колегите им в останалите страни на Балканите.

Изразяват готовност за незабавна среща и разговор с институциите и отново припомнят, че трето затваряне не е решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай