1,2 млрд. лв. от ЕИБ и Уникредит Булбанк за малкия бизнес

Уникално за България споразумение бе подписано днес

1,2 млрд. лв. от ЕИБ и Уникредит Булбанк за малкия бизнес | StandartNews.com

Уникално за България споразумение бе подписано днес между Групата на Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ и УниКредит Булбанк. Благодарение на него ще бъдат осигурени над 630 млн. евро /1,2 млрд. лева/ за кредити при облекчени условия за малки и средни предприятия /МСП/ в България.

Договорът е за гаранция под формата на синтетична секюритизация, покриваща първи по ред загуби на структурирано портфолио от заеми към МСП и дружества със средна капитализация, отпуснати от УниКредит Булбанк. Стойността на гаранцията възлиза на 90 млн. евро за портфейл в размер на 1 млрд. евро. 

Това е първата синтетична секюритизация на Групата на ЕИБ в България и първата секюритизация с участието на банка УниКредит в Централна и Източна Европа. Операцията се осъществява с подкрепата на Европейския гаранционен фонд (ЕГФ), който е част от пакета с мерки на Европейския съюз в отговор на КОВИД-19 в размер на 540 млрд. евро.

Договорът позволява на УниКредит Булбанк да осигури заеми с по-благоприятни условия за малки и средни предприятия, които се възстановяват от негативните последици от пандемията от КОВИД-19 и са изложени на нестабилност поради събитията в Украйна.

"Това е първо по рода си за България споразумение за секюритизация и за "УниКредит Булбанк" за ЦИЕ", каза Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ, по време на церемонията по подписването. "Малките и средните предприятия са наш фокус и целта е да улесним достъпа да финансиране за тях и да освободим капитал от 630 млн. евро на банката да работи с фирмите при по-добри условия и по-ниски лихви, както и да осигури капиталови инвестиции за бизнеса", каза тя.

"Паневропейският гаранционен фонд на ЕИБ беше създаден в пика на пандемията и в него участват 22 държави, включително и България, с общ капитал от 25 млрд. евро и 51 млн. евро от нашата страна. Имаме над 200 млн. лева гаранции през този фонд и очакваме 1,9 млрд. лева инвестиции", добави още Лиляна Павлова.

По думите й, в по-обща перспектива това ще допринесе за подобряване на икономическите и жизнените условия за хората в България. "Днес показваме още веднъж съпричастността на Групата на ЕИБ към развитието на европейските и българските предприятия, а УниКредит отново се доказа като ключов партньор в улесняването на достъпа до кредитиране за възможно най-голям брой дружества", каза още Лиляна Павлова.

Цветанка Минчева, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк заяви: „УниКредит Булбанк е лидерът в сегмента на корпоративното банкиране. Ние създаваме възможности компаниите в България да реализират плановете си, а благодарение на дългогодишното ни партньорство с ЕИБ и споразумението, което подписваме днес, ще можем да предложим още по-добри възможности за кредитиране. Радваме се, че можем да осигурим ценна подкрепа за бизнеса в условия на предизвикателна геополитическа обстановка и повишаваща се цена на финансирането в световен план.

Предоставянето на свежи средства в подкрепа на малките и средни предприятия, които са ключов фактор в развитието на българската икономика, е отговорна мисия. За това ние сме изключително доволни, че заедно имаме възможност да подпомогнем достъпа на бизнеса за следващата година до над 1,2 млрд. лева при преференциални условия. Предприятия от разнообразни сектори на икономиката биха могли да се възползват и да подпомогнат и разширят своята дейност.“

„Благодарение на тази операция с УниКредит Булбанк много дружества в България ще могат да инвестират в своя растеж и развитие както в средносрочна, така и в дългосрочна перспектива. Европейският гаранционен фонд, мобилизиран в рекордно кратки срокове от Групата на ЕИБ след избухване на пандемията, се оказа ключов инструмент за осигуряване на необходимата ликвидност на МСП, за да се справят с кризата”, заяви Ален Годар, главен изпълнителен директор на ЕИФ.

Георги Стоев, ръководител секюритизации за Северна Европа и ЦИЕ на Европейски инвестиционен фонд, благодари на екипа на банката за усилията за подписване на споразумението. "Явно подобни споразумения не са резервирани за западни банкови институции. Подписаното днес споразумение отговоря на най-високите стандарти за качество на услугата", посочи той. 

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е институцията за дългосрочно кредитиране на Европейския съюз и е собственост на страните членки. Банката предоставя дългосрочно финансиране за обосновани инвестиции, за да допринесе за постигане на политическите цели на ЕС. 

Европейският гаранционен фонд (ЕГФ) е създаден от Групата на ЕИБ с приноса на България и други държави членки, в подкрепа на  компании, засегнати от кризата от КОВИД-19. Като използва почти 25 млрд. евро под формата на гаранции, ЕГФ дава възможност на ЕИБ и ЕИФ бързо да отпускат заеми, гаранции, обезпечени с активи ценни книжа, дялов капитал и други финансови инструменти, предлагани предимно на малки и средни предприятия. Към 17 октомври 2022 г. Групата на ЕИБ е одобрила и подписала транзакции на стойност над 200 млн. евро по линия на ЕГФ за България. 

УниКредит е успешна паневропейска търговска банка, която предоставя цялостни корпоративни и инвестиционни банкови услуги на своята широка и разрастваща се клиентска база чрез изключителната си мрежа в Западна, Централна и Източна Европа.УниКредит предлага както местни, така и международни експертни съвети на своите клиенти, като им осигурява безценен достъп до водещи банки на своите 13 основни пазари чрез европейската си банкова мрежа: Италия, Германия, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия и Словения. Благодарение на своята международна мрежа от представителства и клонове, УниКредит обслужва клиенти в още 16 държави в света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай