11 милиарда лева висят на хазната

Повечето от тези пари никога няма да бъдат събрани

11 милиарда лева висят на хазната | StandartNews.com

Близо 11 млрд. лева достигнаха просрочените задължения на фирми и граждани към държавната хазна. Това сочат данните от списъка на Националната агенция за приходи за некоректните длъжници. По-голямата част от тези задължения никога няма да бъдат платени, тъй като са трупани с години назад и повечето длъжници вече дори не съществуват юридически. Голяма част от длъжниците нямат никакви пари или имущество, които да покрият борчовете им. Повече от 80% от тези задължения са несъбираеми, смятат данъчни експерти. Така от 11 млрд. лева вземания, които биха имали дял в БВП на страната от около 14%, държавата може да се бори за едва около 2,2 млрд. лв.

Най-големият длъжник на хазната е печално известната фирма "Транслимитид" със своите 431 млн. лв. данъчни задължения. Компанията отдавна не съществува, след като се превърна в абсолютния шампион у нас по изкупуване на фирми с натрупани задължения. Сред акционерите й даже имаше лица от островите Ниуе и Самоа.

На второ място със "скромната" сума от 161 млн. лв. дългове се нарежда фирма, регистрирана в центъра на столицата - "Афелия". Тя отново е ярък представител на порочната практика за изкупуване на задлъжнели фирми. Най-честата използвана схема през миналите години за изчистване на дългове беше фирмата да се прехвърли на роми, клошари или хора с психични увреждания, които нямат никакво имущество и доходи, които хазната да вземе.

През последната година с редица промени в законите тези практики сериозно бяха ограничени. Но от фирмите, които преди години са прехвърлени на клошари, в момента вече нищо не може да се вземе.

В списъка с неизрядните длъжници има още три фирми със задължения по над 50 млн. лв. 66,8 млн. лв. дължи дружество от Велико Търново - "Боритранс", 58,2 млн. лв. пък е завлекла Християнрадикалната партия, а 52,9 млн. лв. неплатени налози има софийската "Антим I". Разбира се, повечето от тези печално известни длъжници отдавна не съществуват, показва справка в Търговския регистър.

Дупката в бюджета е 105 млн.

105,3 млн. лева е дефицитът в хазната към края на ноември, сочат данните на Министерството на финансите. Той се оформя от излишък по националния бюджет в размер на 122,4 млн. лв. и дефицит по европейските средства от 227,7 млн. лв. Приходите в хазната към края на ноемрви са 24,453 млрд. лв. (85,1% от плана за цялата година). Общата сума на данъчните приходи (вкл. от осигуровки) е 19,45 млрд. лв., което е 90,1% от годишния план. Разходите (включително вноската на България в бюджета на ЕС) към края на ноември са 24,55 млрд. лв., което е 82,3% от годишния разчет. Фискалният резерв е 6,8 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай