Сянката на плажа скъпа от двойни такси

Сянката на плажа скъпа от двойни такси  | StandartNews.com

Безплатни чадъри само ако държавата не иска наем за пясъчните ивици, казват концесионерите

Двойни такси оскъпяват сянката на плажа. Причината е, че освен наем на държавата за стопанисване на ивиците концесионерите често плащат и общински такси за поставяне на спасителни вишки, указателни табели, съблекални и душове. Въпреки че не печелим от спасителните постове, те се облагат подобно на павилионите за закуски или капанчетата, обясни Андрей Василев. Той е търговски пълномощник на фирма "Лазурен бряг 91", концесионер на варненските плажове. 20 лева струва поставянето на вишки, знаци и кабинки, медицински пунктове, а освен това дневно се облага с още 2 ст. такса смет. Така за сезона поддържането на плажа във Варна се оскъпява с 25 000 лв., за което естествено плащат туристите чрез цената за чадър и шезлонг. 9-те стопани на ивиците във Варна и курортите Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци, ще изчакат решението на общинския съвет на Варна на 20 април, за това как ще се облагат тези нужни за стопанисване на ивицата обекти. И след това ще бъдат формирани цените на услугите, като стопаните се надяват допълнителните такси да отпаднат.

Повечето концесионери по Черноморието обаче са категорични, че сянката и удобствата на плажа ще останат на същите, непосилни за повечето почиващи цени и това лято. Ако намалим цените, сме застрашени от фалит, категорични са инвеститорите. Като основна причина посочват високите такси, срещу които стопанисват плажовете. Те са основна причина за високите цени и за липсата на кандидати за част от ивиците. Концесионерите твърдят, че намаляването на цените дори с 50 ст. на чадъра или шезлонга ще ги доведат до фалит. И без друго през последните 2-3 години сме на кантар и едва се измъкваме с минимална печалба. А има и колеги, които излизат на нулата", коментира Венци Левов, който стопанисва Централния плаж в Слънчев бряг. В курорта има три плажа, всеки е с концесионна такса от над 1 млн. лева. Плащаме за ежедневно почистване на ивицата, за медицинско обслужване, заплати на лекари, на спасители, обяснява Левов. Всеки плаж в Сл. бряг има по 70 спасители - това са заплати, осигуровки, квартири, данъци. Нека не забравяме, че 50% от ивиците са с безплатен достъп, а концесионерите са длъжни да ги почистват и да осигурят също спасители и медицинско обслужване. Няма шанс да свалим цените, ако не ни намалят концесионните такси", категоричен е Левов.

До края на април браншовата Асоциация на концесионерите свиква извънредно събрание, на което ще бъде обсъдена ситуацията. "Цените на плажните услуги не са вдигани поне от 7-8 години, а в същото време концесиите непрекъснато растат. Няма никаква логика да се повишават всяка година концесионните вноски, а да искат от нас да намаляваме цените на чадър и шезлонг", заяви председателят на Асоциацията на концесионерите Иво Стефанов. Той бе категоричен, че таксата ще поевтинее само ако паднат и държавните такси.

Бързата печалба гони туристите

Томислав Дончев,
вицепремиер по европейските фондове

Не вярвам обезателно в мерките с кампаниен характер, но по-скоро вярвам в системната, добре организирана работа на институциите. И тук не говоря само за Министерството на туризма, а за МОСВ, МРРБ, които имат преки отговорности с отдаването на плажовете и с чистотата на водата. И министър Павлова, и министър Василева работят много в тази посока. Може да се направи още, дори за настоящия летен сезон. Има много мерки, които могат да бъдат изпълнени от самия туристически бранш. Да не забравяме, че приоритет трябва да бъде следното - когато един турист е посетил България, родното Черноморие, той да изкара почивката си по такъв начин, че следващото лято да дойде пак. А не сега да изкараме от него 50 евро повече и да го загубим завинаги. Трябва да преместим акцента от бързата, в устойчивата печалба.

За месец може да се въведе ред

Мартин Димитров,
зам.-председател на ПГ на РБ

Достъпът до плажа на много места в Гърция е свободен или е на ниска цена. На тази основа достъпът до българските плажове изглежда ограничен и бих казал дори затормозен. Аз съм за това да бъде направена една пълна проверка в рамките на месец на концесионните договори. Сигурен съм, че има места, където се извършват дейности, които не са позволени в концесионния договор, като например строителство на обекти там, където не могат да строят. Така че, една пълна проверка от МРРБ и Министерството на туризма, заедно с Агенцията за държавна и финансова инспекция в рамките на месец ще покаже състоянието и проблемите. Няма нужда да се развалят силово концесиите, а просто тези, които не спазват закона и договорите, ще си понесат последствията. Тези проверки трябва да имат изненадващ характер, за да може да бъде видяна цялата картина. Ако предоставим всичко на общините, това няма да реши проблемите. Безхаберието на някои общини може да създаде допълнителни проблеми.

Паркинг и маса до морето без пари

Търсят наематели на десетки зони

Чадър с шезлонг на плажа в Албена за гостите на курорта са безплатни от години. За тези, които изберат да плажуват в комплекса, без да са гости на хотел, могат да ползват чадър срещу 7 лева, шезлонг - за 5 лв., а шалте - за 2 лв., като цените и това лято ще са непроменени от миналата година.

Концесионерът на централния плаж в курортното село Кранево Тихомир Цветков пък готви обновени сектори за гостите с изненади. Чадърът и шезлонгът ще са на цени от миналата година - съответно 6 лв. и 4 лв., но шалте, масичка и паркинг за автомобила в близост до плажа, ще са безплатни. Цветков добави, че не е задължително, ако се ползва чадър, да се наеме и шезлонг. Така ще е и на централния плаж в Балчик. Освен това тази година в Белия град сервитьори ще обслужват туристите на плажа от разположените на него две заведения.

В Каварна кметът Цонко Цонев се надява най-после тази година да се намери концесионер на градския плаж, който три години подред бе стопанисван по неволя от общината. "Защо българите бягат в Гърция и Турция - защото там плажовете са чисти, а и услугите са безплатни или на достъпни цени. Надявам се, да има концесионер и да не е много алчен, за да бъде услугата достъпна", каза градоначалникът на рок столицата ни. Още един кмет на морска община - Шабла, проф. Райна Бърдарева, се надява да има концесионери за обявените на търгове плажове в общината. От години никой не желае да наеме ивиците заради тяхната големина и високи концесионни такси. В района идват все повече хора за къмпингов туризъм. За да е готово за лятото, кметството оформя три бивака. "Това е примитивният вариант на къмпинг, но засега дотолкова можем със собствени усилия. Те ще са в районите на Крапец, Езерец и Тюленово", уточни кметът на Шабла.

Карастоянова: Туризмът носи 3 млрд. евро

Държавата дълги години не осъзнава своята роля на собственик в туристическата индустрия. И често чуваме мнения, че туризмът е 100% частна индустрия. Това е така, що се отнася до хотелите и ресторантите, коментира председателят на парламентарната комисия по култура Поли Карастоянова. Тя подчерта, че природното богатство и културно-историческото наследство представляват големият капитал, който е собственост на държавата. Необходим е спешно нов закон за туризма, който да дефинира ясно ролята на държавата като собственик и съответно инструментите й като такъв, с които ще може да управлява собствеността си. "Бих казала, че е време за голямото публично-частно партньорство в управлението на туристическия сектор", каза Карастоянова. И допълни: "На прага сме на най-трудния туристически сезон. Призовавам да бъдем максимално внимателни с критиките към туристическата индустрия. Браншът, въпреки кризата, през последните няколко години запази устойчиво позициите си и внася близо 3 млрд. евро годишно във фиска на държавата".

Имаме по-добри места от гърците, но ги държат мутри

Валери Симеонов,
съпредседател на Патриотичен фронт

Има много места по нашето Черноморие, които са по-добри от гръцките. Но българските плажове страдат от това, че на много места се нарушават нормативните документи. Оптимист съм и бих искал нещата да се променят към по-добро. Имаме и плажове, които се стопанисват много добре от грижливи хотелиери. Трябва с концесионирането на плажове да се поставят условия, които да не позволяват да се превишават определени ценови категории. Да има допустим ценоразпис. На много места концесиите на България са дадени на мутри. Това са едни паразитни групировки, които работят само 2-3 месеца, крият данъци, използват хора, които не ги назначават на договори, и реализират огромни приходи. И точно заради лакомията им идва и крайната цена на шезлонгите например. Един шезлонг от най-масовия тип струва от порядъка на 30 лв. С няколко дни, като му се вземе плажната такса, той вече е изплатен. Това е недопустима норма на печалба. Крайният ефект е, че държавата и хората са ощетени. Привърженик съм на това общините да поддържат сами плажовете си, за да могат да прилагат и по-дългосрочна стратегия.

Таван на цените, кметовете да вземат ивиците

Петър Кънев,
председател на комисията по икономика и туризъм в НС

- Г-н Кънев, как може да се подпомогне българският туризъм? Идеята ви за ваучери за почивка не е ли опит за пряка дотация на частен бизнес от страна на държавата?
- Не е никаква дотация, ако действително ваучерите, които са гласувани с държавния бюджет и финансирането и узаконяването им минава през закона за корпоративното подоходно облагане. Давам ви пример, че по същата логика с ваучерите за храна ние дотираме саламите или кашкавалите. Коментирах темата с министъра на финансите Владислав Горанов. Той няма нищо против, ако не се пипа общата рамка на бюджета.
- И все пак - чадърите, шезлонгите са скъпи, има плажове с недобра хигиена - как променяме това?
- Хайде да попитаме Министерството на туризма какво е направило гръцкото правителство, така че е въвело максимални цени на шезлонгите и чадърите. Дайте да го направим и тук. Пълно безумие е в момента у нас едно семейство да плаща за престой на плажа колкото за нощувка. Сега е моментът да се направят няколко стъпки в тази посока. Според мен там, където изтичат договорите за концесия, концесионери на плажовете трябва да станат общините. Защото една община на място може да прецени какви да бъдат таксите, така че да няма отлив на туристи.

Зоват Бойко на бира в Приморско

"Много хора не почиват на Българското Черноморие от известен снобизъм. По-интересно е да пуснеш снимки от съседна южна държава", заяви евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. По думите му има икономическа логика в призива на премиера Бойко Борисов да летуваме у нас. "Бих се радвал и премиера да видя, но не на плажа в Евксиноград, а на плажа в Приморско примерно, с бира и картофки. Но от друга страна самото качество на услугата трябва да бъде повишено", каза Джамбазки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай