10 лева за чадър на плажа

10 лева за чадър на плажа | StandartNews.com

Откриват горещ телефон за туристите край морето

Предимство за концесионерите, осигуряващи комфорт на летовниците, обеща Ангелкова

Цените на екстрите по морето у нас остават същите. Според министъра на туризма Николина Ангелкова те може да паднат догодина. В някои морски курорти обмислят почасово заплащане на чадър и шезлонг. Ваканцията на нашенци в Гърция обаче ще излиза по-скъпо, защото се вдига цената на кафето и хотелите.

Почасово заплащане за чадър на плажа, обмислят в Несебър и Свети Влас. Това означава, че туристите ще броят от 6 до 8 лева, но не за престоя си, а за всеки час прекаран на пясъка под сянката. Все още не е ясно дали новото тарифиране ще влезе в сила от този сезон или догодина. С два лева повече пък ще плащат туристите за сянка в Слънчев бряг. До миналото лято те даваха по 8 лева за чадър и шезлонг, сега екстрите на пясъка скачат на 10 лева всяка. Концесионерите обясняват поскъпването с високите концесионни такси и повишените разходи за поддръжка на плажните ивици.

Като цяло сянката на плажа и тази година ще запази цената си. Не се очакват драстични промени, но от следващия летен сезон чадърите и шезлонгите значително ще поевтинеят, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред Нова тв вчера. По думите й поевтиняването на услугите се очаква да е заради прилагането на новата концепция за категоризацията на плажовете в четири основни групи в зависимост от това дали са градски или диви. По новите правила не цената, а предлаганите услуги ще са водещи при отдаването на плажовете на концесия. "Всеки един, който осигурява комфорт на туристите, ще бъде с предимство пред останалите. Когато цената не е водещ критерий, а предлаганата по-ниска цена за плажни принадлежности, това носи допълнителен бонус точки и тогава всеки един концесионер, който кандидатстват за даден плаж, няма да има интерес да прави това", обясни Ангелкова.

Министърът подчерта, че стопаните на плажовете, които не осигурят половината от площта за свободно плажуване, ще бъдат санкционирани. "Съгласно сега действащото законодателство - задължително трябва да има 50% свободна зона, тоест всеки един да може да разположи чадърите и шезлонгите", посочи Ангелкова. Също така ще заработи и 24-часов горещ телефон, на който летовниците ще могат да сигнализират за нередности на плажа. Хората ще могат да изпращат и различни предложения, материали и снимки по имейл на министерството. Всичките сигнали ще се проверяват. Помолена да коментира данните на Европейската агенция по околна среда за мръсно море на три от плажовете в България, тя отговори, че всички органи следят стриктно морската вода да бъде чиста и морето да бъде безопасно за къпане. "Всички институции и контролни органи сме ангажирани с това да имаме чисто и безопасно море, да може всеки един турист и плажуващ да се чувства спокойно, когато е в морето и на плажа", обясни Ангелкова.

До 10 лева за паркинг в Слънчев бряг

От 2 до 10 лева струва паркингът в Слънчев бряг. Най-евтино излиза престоят в Синята зона, където таксата е 1.50 лв. за час. Маркираните в синьо места за паркиране са около 1200, а платената зона обхваща цялата източна част на комплекса, за която отговаря "Слънчев бряг" АД. Заплащането ще става чрез SMS, както досега, но тази година са монтирани и два апарата с монети до хотелите "Арда" и "Несебър-Созопол".

Синята зона и контролно-пропускателният режим влязоха в сила от 1 юни. Достъпът до курорта става през осем пункта, които са под денонощно видеонаблюдение. Платените паркинги на акционерното дружество вече работят с такса от 2 лева престой за час. Тарифата в частните е с левче по-висока. Най-стратегическите места за паркиране около дискотеките и близо до плажа струват по 10 лева на автомобил, но ограничение за време няма. Два паяка ще сноват денонощно в Слънчев бряг и ще дебнат за нарушители през сезона. Те ще вдигат неправилно паркираните коли и ще ги репатрират до наказателния паркинг. Глобата за освобождаване от него е 50 лева. Свалянето на скоба пък струва 25 лв. Над 700 са местата за паркиране за туристи в Стария Несебър, а информация за свободните позиции се подава на специални електронни табла.

Цените в общинските паркинги на Несебър остават без промяна - 2 лв. на час за автомобили и 3 лв. за автобуси. Таксата за денонощие е съответно 8 лв. за леки коли и 12 лв. за автобуси.

В Гърция поскъпват кафето и хотелите
Само зехтинът, маслините и местните сирена остават на същите цени

Шоково поскъпване на стоките и услугите в Гърция започна вчера, след като в сила влязоха новите мерки за икономии, приети от правителството миналата седмица. Мерките предвиждат увеличение на ДДС и други данъци и съответно рязко поскъпване на някои стоки и услуги.

Основната ставка на ДДС се увеличи от 23 на 24%. По-рязко обаче е увеличението на данъците на 11 гръцки острова, които досега се ползваха от данъчни облекчения. Вместо 16% на островите ДДС вече също ще е 24% и именно там се очаква сериозен скок на цените. Островите са Сирос, Тасос, Андрос, Тинос, Карпатос, Милос, Скирос, Алонисос, Кеа, Андипарос и Сифнос. На островите Родос и Кос, където ДДС досега беше 6%, данъкът ще се вдигне до 13% и също се очаква ръст на цените.

Гръцката преса пише за "цунами" от поскъпване на редица стоки и услуги. Значително увеличение ще има на горивата - с 6%, и на цигарите и алкохола - с 10%, съобщи bTV. Очаква се осезаемо да се вдигнат цените на кафето, кабелната телевизия, магистралните такси. Анализатори коментират, че кафето на плажа, което към момента е около 3 евро, може да не поскъпне, но със сигурност цената на напитката в магазините ще се увеличи. Тепърва ще стане ясно колко ще поскъпнат хотелите, особено по островите. От януари 2018 година Гърция въвежда и увеличение на хотелската такса за престой на турист.

Незасегнати от покачването на цените остават само зехтинът и маслините.

Аквапарк на промоция до 15 юни

До 15 юни и от 1 до 15 септември гостите на Албена могат да се възползват от промоционални целодневни пакети за аквапарк "Аквамания", който тази година е дообогатен с нови атракциони. Цената за всички, които са над 120 см високи, за цял ден е в размер на 25 лв. Децата, които са с ръст до 90 см, влизат безплатно, а тези, които са с височина от 91 до 120 см, ще плащат за целодневен пакет 10 лв. В най-отпускарското време - от средата на юни до 1 септември, цените ще са по-високи, казват от курорта, като целодневният пакет за хората с ръст над 120 см ще са по 35 лв. С 5 лв. повече - 15 лв., за целодневен достъп ще плащат малчуганите на височина от 91 до 120 см, а най-ниските - до 90 см височина, ще продължат да влизат безплатно. В активния сезон аквапаркът ще предлага за посетители и групов билет - петима възрастни на цена от 150 лв.

На Север запазват цените

Наематели и концесионери запазват цените на чадър и шезлонг като миналото лято по Северното Черноморие, показа проверка на "Стандарт". И тази година тези, които изберат най-източната точка на крайбрежието ни - Шабленското, ще трябва да разчитат на собствен чадър, тъй като за поредна година там няма наематели на плажове, но пък в същото време ще трябва да се съобразяват къде плажуват, като това не трябва да става върху пясъчните дюни. На централния плаж в Балчик ще могат да плажуват срещу 9 лв. - 6 за чадър и 3 за шезлонг, шалтето е 2 лв. Албена също не променя политиката си. За гостите на хотелите в комплекса са осигурени за всяка стая безплатен чадър и шезлонг на плажа или край хотелския басейн. Желаещите да наемат преместваем чадър могат да го направят срещу 4 лв. Цените на чадър и шезлонг запазват и наемателите на плажове във Варненско. В Златни пясъци плажът коства 10 лв., като поравно се плаща за чадър и шезлонг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай