Експерт с ключови думи за горивото и инфлацията

Рафинерията спира да купува руски петрол

Експерт с ключови думи за горивото и инфлацията | StandartNews.com

България отказа дерогация на внос на петрол от Русия и това означава увеличение на цената на горивата много скоро - след няколко седмици.

До днес рафинерията купуваше на 60 долара руския петрол, от утре ще започне да купува на 100 долара, колкото е в момента цената на световните пазари. Повече от 40 долара разлика – това са повече от 50% върху сегашната цена. И ако бензинът и дизелът струваха между 2,60 и 2,80 лева довчера, цената започна да се качва още преди да се вземе окончателното решение, може да очакваме след няколко седмици цени около 4 лева за литър. 

Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" енергийният експерт Явор Куюмджиев, като добави, че всичко се прави, с цел да бъде ликвидирана българската енергетика.

"Дава се един месец срок на рафинерията да спре да купува руски петрол и да започне да купува петрол на световните пазари. От тук идва големият проблем, защото по решение на Европейската комисия има таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел", обясни Куюмджиев.

По думите му така развилата се ситуация ще напомпа и инфлацията: "Защото цената на горивата има огромно значение за транспорта на всичко в тази държава. Хлябът, който трябва да стигне от завода до магазина, се транспортира с камиони, които горят гориво. Когато там се вдигне цената с 50%, всичко ще тръгне нагоре отново".

Явор Куюмджиев припомни и решението от 1 януати за ЕРП-тата да излязат на свободния пазар, което определи като безумно: "На практика финтираха предишно решение на предишния парламент, с което се забрани на българските правителства да освобождават пазара на електроенергия за битови потребители до 1 януари 2026 г. Да, формално те спазват това изискване. Българските граждани, ние всички, ще останем на регулирания пазар до 1 януари 2026 г., но ЕРП-тата, които са нашият доставчик, от 1 януари 2024 г. излизат на свободния пазар. Премахва се ролята на НЕК като обществен доставчик. Премахва се регулираният пазар с неговите задължително по-ниски цени, за да се запази социалния мир, и на практика от 1 януари 2024 г.

ЕРП-тата трябва да излязат да купуват електричество на свободния пазар и да ни го продават на нас по регулирани цени. Ако вземем днешната цена, която е около 23 стотинки за киловатчас, регулираната е 14 – как ЕРП-тата от 1 януари ще купуват на 23 и ще ни продават на 14? А тези 9 стотинки разлика в техен ущърб кой ще я поеме?

Откъде ще вземат парите? Колко време ще го правят? Става въпрос да стотици милиони левове на месец. Защо се прави? Задавам въпрос и нямаме отговор. Няма натиск от Брюксел това да се случва, няма някаква нужда да се прави, но го правят", обясни енергийният експерт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай