Какво става с цената на бензина в Русия

Какво показват статистиките

Какво става с цената на бензина в Русия | StandartNews.com

В петък след правителствената забвана за износ на горива цените на едро на руския бензин тип Ai-92 спаднаха с 9,7% което е до 55 892 рубли (около 582 долара) за метричен тон.

Според борсови данни, цените на едро на руския бензин тип Ai-92 спаднаха в петък след правителствена забрана за износ на горива, съобщава Ройтерс.

Цените на дизела пък се понижиха със 7,5% до 66 511 рубли за тон, сочат данните на Санкт Петербургската международна стокова борса (SPIMEX).

Цените на горивата на едро в Русия се покачваха стабилно тази година на фона на недостига на горива, достигайки най-високи стойности за всички времена, напомня агенцията.

В отговор Русия в четвъртък временно забрани износа на бензин и дизел за всички страни с изключение на четири бивши съветски държави.

Русия е изнесла около 1 млн. барела дизел/газьол и 130 хил. барела бензин на ден от началото на годината досега, според данни на JPMorgan.

Руската транзитна нефтена компания - "Транснефт" спря експортните доставки на дизелово гориво от пристанището на Балтийско море - Приморск и от Новоросийск на Черно море, съобщи агенция ТАСС, цитирайки компанията.

Междувременно говорителят на Кремъл каза пред репортери, че забраната за износ ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира стабилността на пазара.

"Беше необходимо да се регулира този пазар на фона на работата по прибиране на реколтата, селскостопанските процеси и заради обикновения потребител, не само пазара на едро, но и пазара на дребно", каза говорителят Дмитрий Песков и добави:

"Колко време ще продължи тази забрана? Колкото е необходимо, за да се осигури стабилност на пазара".

Първият заместник-министър на енергетиката Павел Сорокин заяви вчера, че забраната е безсрочна и по-нататъшните действия на правителството ще зависят от "насищането" на пазара с гориво.

Анализаторите обаче очакват въведените ограничения да бъдат краткотрайни.

"Вярваме, че забраната наистина ще бъде временна и ще продължи само няколко седмици, докато прибирането на реколтата приключи през октомври", посочиха анализатори на американската банка JPMorgan.

Анализаторите на друга водеща американска банка - Citi пък заявиха, че очакват руската забрана да продължи около шест седмици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай