Пием полско и румънско вино, износът на българско намалява

Близо 17 млн. литра вино са изнесли българските производители

Пием полско и румънско вино, износът на българско намалява | StandartNews.com

Вносът на вино от Полша у нас бележи ръст от 6000% за година, сочат данните в Годишния аграрен доклад за 2023 г. на Министерството на земеделието и храните. Сериозно увеличение има и в количествата румънско вино, което е влязло у нас, предаде БНР.

Само за година количеството вино, произведено в Полша и влязло у нас скача от 900 литра на над 54 000 литра, показват данните. Така ръстът за година е 60 пъти, пресмятат от статистиката. Подобна е ситуацията и при румънското вино, от което у нас са внесени 228 000 л, което е 1280% увеличение.

Въпреки този ръст данните на националната статистика сочат, че общият внос на вино за последната отчетена година възлиза на 13 млн. и 64 хил. литра, което е с 10 на сто под нивото от предишната.

Намалява обаче и износът. Близо 17 млн. литра вино са изнесли българските производители, а това е с над 20% по-малко спрямо предходната година, сочат данните в Годишния аграрен доклад. Любопитното в случая е, че най-големи количества - близо 7 млн. литра, от експортното вино от България са насочени към Полша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай