Специален фонд ще финансира енергетиката

Планът за възстановяване ще бъде финансиран с 12 млрд. лв.

Специален фонд ще финансира енергетиката | StandartNews.com

Ползите от плана за социално-икономическото възстановяване на държавата са, че ще гарантира растеж в дългосрочен аспект. Ще тръгнем и в посока преход към нисковъглеродна икономика. Това обясни енергийният министър Теменужка Петкова в "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.

Той ще бъде финансиран с предвидените за България 12 млрд. лева до 2026 година като включва и девет подпроекта. Сред тях е изграждане на нова система за киберсигурност на енергийната система. 

В стълба Зелена България ще бъдат ползвани над 4 милиарда лева. 500 милиона лева са за Електроенергийния системен оператор. Те са за модернизация на дейността на ЕСО и за електроенергийната система на страната.

По отношение на Маришкия басейн Теменужка Петкова каза, че ще получим финансиране от фонда за възстановяване. Подписано е и  споразумение със Световната банка за анализ на още осем района, но не се предвижда финансиране на мощности, които ползват въглища.

"Енергийната ефективност е първа крачка за декарбонизация на икономиката. Това е един от способите за преодоляване на енергийната бедност. Това ,което правителството прави е насочено изцяло на това всички български граждани да могат да се възползват, а разходването на ресурса ще подлежи на контрол от ЕК."

Петкова открои като важен процес и цифровизацията. През годините инвестициите не са били достатъчни. Предвижда се изграждането на оптична мрежа, за да може всеки един човек да се възползва от цифровизацията.

Петкова изтъкна, че години наред България спазва много стриктно финансовата дисциплина. "Никой не  може да ни обвинява, че бюджетът е разоряващ. В момента харчим това, което е спестено през годините. Няма лош момент в бюджета. Увеличени са средствата за здравеопазване. Над 1.5 милиарда ще отидат като мерки за подпомагане на домакинствата. Държавата в такива моменти трябва да бъде до своите граждани."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай