Нестандартен начин за закупуване на гориво в Русия

Какъв е той

Нестандартен начин за закупуване на гориво в Русия | StandartNews.com

Увеличаващите се цени на горивата и намаляващите доходи в Русия доведоха до друг тип за този бизнес услуги. Бензинът вече може да се плаща на вноски, съобщи “Новая газета Европа.” Услугата е разработена от Alfa-Bank и мрежата от бензиностанции Gazpromneft. Клиентите ще могат да заплатят само 25% от цената на горивото, което са заредили на бензиностанция, а останалите ще бъдат изтеглени от картата им на три равни плащания, планирани веднъж на две седмици. Отбелязва се, че услугата е достъпна за картодържатели на всякакви руски банки.

Според данни на Росстат цените на бензина през 2023 г. са с най-значителен ръст сред другите непродоволствени стоки (+7,2%). Поскъпването започна от пролетта на 2023 г. след изявлението на финансовия министър Антон Силуанов, че правителството смята да съкрати компенсациите от бюджета за сдържането на цените на вътрешния пазар. През юли съответните поправки в данъчния кодекс бяха подписани от руския президент Владимир Путин.

В края на август започнаха да постъпват жалби за дефицит на горива в редица региони в страната - Ростовска, Астраханска, Саратовска, Волгоградска, Новосибирска и Рязанска области. След това се извиха дълги опашки за бензин и в Калмикия, Крим и Краснодар. От министерството на енергетиката обясниха дефицита със сезонното натоварване на жп линиите. Към това се добави и масовото използване на жп цистерни за снабдяване на руските войски на фронта. 

Дефицитът вдигна още повече цените на бензина и за да потушат надигащото се недоволство, от енергийното министерство "препоръчаха" на бензиностанциите да намерят начин "да сдържат цените на дребно на дизеловото гориво в селскостопанските региони на страната".

В началото на септември цените на бензина "Премиум-95" в европейската част на Русия подобриха нови рекорди. На борсата в Санкт Петербург цената на дизела мина 75 000 рубли за тон.

Тогава правителството забрани износа на дизел и бензин като временна мярка за стабилизиране на цените на вътрешния пазар. Това не бе достатъчно и в началото на октомври бяха върнати компенсациите за петролните компании.

Цените обаче продължиха да бъдат доста високи за руснаците. "Федералната антимонопална служба на Русия започна проверка на петролните компании и е поискала информация за динамиката на изменение на цените на бензина и дизела от септември 2023 г.", предаде РБК. Причината е, че въпреки че борсовата стойност на петролните продукти през декември 2023 г. значително се снижи, това не е намерило достатъчно отражение в цените на дребно, обясниха от ведомството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай