Икономическият министър даде урок. Посочи как се връщат държавни пари

45 млн. лева вече са възстановени по сметката на Държавната консолидационна компания

Икономическият министър даде урок. Посочи как се връщат държавни пари | StandartNews.com

Източник: бТВ

Политическо решение, в което аз не участвам, е въпросът за състава на кабинета. В икономическото министерство сме мотивирани да си изпълним задачите така, както са ни зададени. Това обяви пред бТВ министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в отговор на въпрос ще има ли смени на министри при ротацията в кабинета "Денков-Габриел".

Той съобщи, че 45 млн. лева вече са възстановени по сметката на Държавната консолидационна компания (ДКК) от дружеството, на което е било възложено изпълнението на проекта за нереализирания правителствен комплекс.

С връщането на тази сума, както и с други възстановени средства, ДКК ще погаси поне 90 млн. лв. от задълженията си към Българската банка за развитие, с което ще спре изплащането на десетки милиони лихви, ще бъдат вдигнати обезпеченията на заложените публични предприятия, сред които "Ел Би Булгарикум", "Кинтекс", "Нити" и други. Така ще гарантираме бъдещото развитие на дружествата, както и работните места на заетите в тях 5500 души, заяви Богданов.

Икономическият министър уточни, че в периода 2016-2022 г. ДКК усвоява кредитни средства от ББР за над 152 млн. лв. като към момента са платени над 22 млн. лв. лихви по тях.

С погасяване на задължението, което има към ББР, държавата и данъкоплатците ще спрат да плащат лихви за тези задължения, отбеляза Богдан Богданов.

Той посочи, че договорът за проекта за нереализирания правителствен комплекс е бил сключен без обществена поръчка.

Бъдещето на ДКК не може да мине без спирането на всички корупционни практики и възстановяването на суми. Имаме яснота и много ясен график в каква посока ще се развиваме. Голяма част от нашите проверки завършиха, ние сезирахме компетентните органи и те трябва да си свършат работата, добави министърът на икономиката и индустрията.

В момента съществуването на ДКК като консолидационна структура е под въпрос. Повечето аргументи сочат натам, че няма нужда от консолидационна структура. Тези компании няма как да работят само по проекти на държавата, обяви Богданов.

Стратегическите въпроси са как ще се развива нашата икономика, какви са нашите приоритети. Нашите приоритети са Шенген и еврозоната. Това са двата механизма, които ще променят България изцяло, подчерта икономическият министър.

Днес направихме съществена стъпка, но трябва да положим още усилия за пълноправно членство в Шенген. Еврозоната ще направи нашата икономика по-конкурентоспособна, Ключовите  компании е имат по-голямо доверие в нашите компании. Българският бизнес ще бъде по-конкурентоспособен, ще имаме сектори , като финансовия, които ще бъдат значително повлияни. Тези две стъпки ще повлияят пряко България да повиши реномето си и да вдигне доверието си пред местни и чуждестранни инвеститори, каза още Богдан Богданов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай