Богдан Богданов: Работим за това сънародниците ни в чужбина да се връщат

Министерството на икономиката се включи в най-мащабния кариерен форум за българи във Виена

Богдан Богданов: Работим за това сънародниците ни в чужбина да се връщат | StandartNews.com

Работим за това България да се превърне в страна, в която младите хора да искат да останат, а сънародниците ни в чужбина да се връщат. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов при откриването на най-мащабния кариерен форум за българи, който се провежда във Виена „Кариера и живот - защо в България?“ и който е част от  инициативата „Bulgaria wants you“.

„България не само ви иска, България има нужда от вас“, обърна се министърът към сънародниците ни зад граница.

Това е третото събитие в Европа, което платформата организира, но първото, в което институциите се включват наравно с компаниите от частния сектор. На форума в австрийската столица присъстваха над 1000 българи, живеещи зад граница, и десетки компании, които търсят своите нови служители на място.

С участието си в инициативата Министерството на икономиката и индустрията стана първата институция, която се включва в платформата „Bulgaria wants you“. „Надяваме се да допринесем за това българите по света да се завърнат у дома, където да намерят своята успешна реализация“, посочи министър Богданов.

Пред сънародниците ни във Виена икономическият министър подчерта, че провеждането на прозрачна и публична политика и реализацията на подготвени хора с експертиза в администрацията е един от основните приоритети на министерството.

„Правим го, защото вярваме, че в България младите хора могат да намерят своята професионална реализация, да градят дом и кариера. Вярваме, че те могат да допринесат за развитието на нашите институции, бидейки до най-близките си хора“, каза Богданов.

В рамките на форума министър Богданов запозна участниците с условията, по които българите от чужбина могат да кандидатстват както за работа в публичните предприятия към министерството, така и за службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ). „Нашите сънародници извън България вече нямат ограничения да кандидатстват да станат търговски представители на страната ни по света и така да допринесат за това нашата държава да стане все по-разпознаваема като инвестиционна дестинация за развитие на бизнес, както и за подпомагане на износа на българските компании към чужди пазари“, допълни икономическият министър.

Той припомни, че министерството на икономиката управлява над 12 индустриални зони и държавни предприятия, в които българите от чужбина също могат да намерят реализация. „Възможностите за развитие са големи не само в частния сектор, но и държавата предприема конкретни стъпки, за да създаде солидна база, в която да привличаме хора, които са натрупали определен опит и могат да го пренесат в България“, обясни министър Богданов.

Икономическият министър приветства и представителите на бизнеса, които участват във форума и помагат на млади таланти, които да намерят своя професионален път у нас.

„Когато ние, институциите, и бизнесът обединим усилия, тогава ще успеем в това да убедим младите хора да се връщат в родината“, посочи икономическият министър.

Събитието на "Bulgaria Wants You" е подкрепено от посолството на България в Австрия и Societa Bulgarica - сдружението на българите във Виена.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай