Голяма промяна! Какво се случва с петрола

Информацията

Голяма промяна! Какво се случва с петрола | StandartNews.com

Цените на петрола се понижават по време на азиатската търговия в четвъртък, тъй като опасенията за бавно възстановяване на търсенето в най-големия вносител на суров петрол в света Китай компенсираха прогнозите за по-свити доставки, след като водещите износители Саудитска Арабия и Русия намалиха производството, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол Брент поевтиняват с 19 цента, или 0,25%, до 76,46 долара за барел, след като напреднаха с 0,5% предишния ден.

Цената на фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate се понижава с 2 цента, или 0,03%, до 71,77 долара за барел, след като приключи с 2,9% по-високо по време на търговията в сряда, за да навакса спрямо Брента, който поскъпна по-рано през седмицата.

„Въпреки призивите за съкращаване на доставките през последните месеци, цените на петрола до голяма степен останаха заключени в рамките на вариращ модел, тъй като предпазливостта по отношение на перспективите за търсенето продължава да ограничава ръста до определен таван “, коментира Йеап Джун Рон, пазарен стратег в IG.

„В краткосрочен план може да е необходимо цената да се повиши над ключовото ниво от 80 долара, за да се осигури известна мотивация за биковете“, добави Йеап.

В допълнение към глобалните макроикономически насрещни ветрове и повишенията на лихвените проценти от централните банки останаха опасенията за търсенето, подсилени от бавното икономическо възстановяване на Китай след премахването на ограниченията, свързани с Covid.

Натежавайки на прогнозите за търсенето, активността в сектора на услугите в Китай се е увеличила с най-бавния си темп от 5 месеца през юни, показаха данни от проучване за частния сектор в сряда, тъй като отслабващото търсене е натежало върху скоростта на възстановяване след пандемията.

„Повишението изглежда ограничено поради несигурността за темпа на икономическия растеж на Китай и възстановяването на търсенето на горива“, смята Тацуфуми Окоши, старши икономист в Nomura Securities, прогнозирайки, че цената на WTI ще остане в диапазона от 65 до 75 долара за барел в бъдеще.

Въпреки това решението на Саудитска Арабия за ограничаване на доставките от понеделник и очакванията за евентуално по-нататъшно намаляване, както и по-големият от очакваното спад на запасите от суров петрол в САЩ, оказаха известна подкрепа на настроенията, коментира Окоши.

Според пазарни източници, позоваващи се на данни на Американския петролен институт, запасите от суров петрол в САЩ са намалели с около 4,4 млн. барела през седмицата, приключила на 30 юни, докато запасите от бензин и дестилати са нараснали. Анализаторите, участвали в анкета на Ройтерс, очакваха спад на запасите от суров петрол с около 1 млн. барела.

Правителствените данни за петролните запаси на САЩ се очакват по-късно в четвъртък.

В сряда министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман заяви, че петролното сътрудничество между Русия и Саудитска Арабия все още е силно като част от алианса ОПЕК+, който ще направи „ всичко необходимо “, за да подкрепи пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай