Dow Jones превзе кота 20 000

Dow Jones превзе кота 20 000 | StandartNews.com

Подписаните от Тръмп укази бяха разчетени в полза на икономическия растеж

 

 

След относително пасивното начало на новата година, фондовите пазари имаха позитивно представяне през изминалата седмица. Най-запомнящото се събитие бе това, че един от най-известните световни борсови индекси – Dow Jones Industrial Average, прескочи психологическата граница от 20 000 пункта за първи път в своята 120-годишната история, което инвеститорите очакваха да се случи от известно време насам.
Това бе и първата седмица от управлението на милиардера Доналд Тръмп, в която той се зае с изпълнението на своите предизборни обещания. Подписаните от Тръмп укази включваха спирането на преговорите за участие на САЩ в Транстихоокеанското партньорство и разрешаването на изграждането на тръбопроводите Keystone XL и North Dakota Access. Тези действия, както и обещанията за съкращаване на регулациите със 75%, борсовите играчи разчетоха в полза на икономическия растеж. Освен индекса на сините чипове на Уолстрийт, рекордни нива записаха още и другите два основни измерители зад Океана - S&P 500 и Nasdaq, които отчетоха седмични ръстове от 1-2%.
В Европа движенията също бяха възходящи, като широкият Stoxx Europe 600 достигна най-високото си ниво от 13 месеца насам. За това спомогнаха ентусиазмът, идващ от Уолстрийт, също и предимно позитивните икономически показатели и корпоративни финансови отчети за тримесечието, излезли през седмицата.
Върховният съд в Обединеното Кралство взе решение, че правителството на страната не може да задейства член 50 от Лисабонския договор за излизане от Европейския съюз без гласуване в парламента, което според министър-председателя Тереза Мей няма да забави процеса на напускане. Въпреки вълненията около Брекзит през последните седем месеца, брутният вътрешен продукт на страната нараства със стабилен темп от 2.2% на годишна база през четвъртото тримесечие от годината.
Британският паунд продължи печелившото си представяне спрямо останалите основни валути от миналата седмица. Японската йена, която е считана за сигурен актив и по-слабо търсена при висок риск апетит на пазарите, завърши седмицата на червено. Златото, което също е алтернатива на рисковите инвестиции, падна под 1200 долара и в края на седмицата се търгуваше на нива от 1188 долара за тройунция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай