Вижда се краят на силния долар

Вижда се краят на силния долар | StandartNews.com

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

Еврото и британският паунд дават все по-сериозни признаци, че са приключили с драматичната си обезценка спрямо долара, която наблюдавахме през последната една година. Краят на април приближава, а това може да го превърне в първия печеливш месец за единната европейска валута след девет поредни месечни понижения. Две са основните причини за потенциалния край на настъплението на американската валута. Първо, най-голямата световна икономика започна да показва слабости напоследък, като редица макроикономически данни се оказаха по-слаби от очакваното, което в немалка степен се дължи именно на прекомерното поскъпване на долара. Влошаването на резултатите на икономиката дава все по-сериозни поводи да се смята, че Федералният резерв ще бъде доста по-предпазлив с дългоочаквания старт, както и с темпото на повишаване на лихвите в САЩ. Второ, европейската икономика дава сигнали, макар и слаби, за оживление след безпрецедентните мерки на Европейската централна банка, които доведоха до невиждани досега в историята ефекти, а именно отрицателни лихви по значителна част от държавните дългове в Европа, отрицателни лихви на междубанковия пазар, отрицателни лихви по големи корпоративни депозити във все повече европейски банки. Това означава, че Европа и нейната финансова система е залята с пари, които не могат да намерят доходоносно приложение, и това постепенно дава отражение в активизирането на покупки на имоти, акции и потребление на стоки. Дори най-важната цел на мерките на ЕЦБ - активизирането на кредитирането - плахо започва да се изпълнява.

Предвид на всичко това все по-масовите

спекулативни покупки на долари в момента не изглеждат като добра идея

Решаване на кризата в преговорите между Гърция и кредиторите, което като че ли приближава след разговорите от последните дни, също може да даде импулс на европейската валута. По всичко изглежда, че европейските финансови министри са дали достатъчно ясен знак на гръцкия си колега, че търпението им се изчерпва и нямат време да се занимават с блъфове и дребни игрички, след като Варуфакис заяви ясна готовност за отстъпки и реформи в ключови сектори. Докато в почти цялата Еврозона парите буквално са в неограничени количества, Гърция е във все по-тежка ликвидна криза и трудно успява да посреща дори най-належащите си плащания като заплати и пенсии. Гръцкият капиталов пазар даде сигнал, че разчита на скорошно решение, поскъпвайки през последните дни. Lyxor Greece ETF - борсово търгуван фонд, който следва движението на основните гръцки акции, се повиши с около 10% за три търговски сесии, след като преди това за трети пореден път (преди това през януари и март) удари дъното от едно евро.

Гръцкият фондов пазар е един от най-зле представящите се в света

както от началото на годината (минус 11%), така и за последните 12 месеца (минус 40%), благодарение на изгряването на звездата на лявата популистка партия СИРИЗА, която пое властта в началото на годината и оттогава се лута хазартно между популизма на предизборните обещания и реалностите на управлението.
Заедно с отслабването на позициите на долара се забелязва все по-отчетливо поскъпване на петрола. Американският WTI сорт петрол отбеляза шеста поредна седмица на повишение, поскъпвайки с близо 40% от дъното си през март до цени от 57-58 долара днес.
За разлика от петрола, златото продължава да не намира ясна посока и дори поевтиня малко през последните дни, но остава в тесните граници около 1200 долара за тройунция. Това е малко странно на фона на случващото се на валутните пазари, но възможността пазарите най-после да обърнат внимание на ценния метал по-късно през годината остава.
На Българска фондова борса отново царува безвремието и летаргията, а от временното пробуждане в края на март не остана и помен. Водещите индекси изгубиха около 2-3 процента през последната седмица, което е напълно нормално в условията на почти замряла търговия, тъй като и най-малките продажби понижават цените. Продължава неяснотата около това, дали политиците ще посегнат в крайна сметка на нашите пари в пенсионните фондове, които са най-големите родни институционални инвеститори на БФБ, и това буди недоверие у инвеститорите. Освен това политиците уж осъзнаха каква очевидна грешка допуснаха с неизключването на публичните дружества от обхвата на глобите за неправомерно притежаване на земеделска земя, разписани в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, но в крайна сметка

не поправиха грешката си, а само отложиха с няколко месеца датата

от която глобите ще влязат в сила, а през това време щели да търсят решение за публичните дружества. Това също оставя сянка на съмнение у инвеститорите, които вероятно ще продължат да чакат трайна и прогнозируема нормативна среда и няма да бързат да инвестират.
В същото време състоянието на икономиката се подобрява, а лихвите по депозитите в много от водещите банки са под 1%, което е много добра предпоставка за търсене на алтернативни възможности за инвестиции като капиталовия пазар, на който към днешна дата се предлагат акции, които носят дивидентна доходност, превишаваща съществено лихвите по депозитите. Така например акциите на "Хидравлични елементи и системи" се търгуват с текуща дивидентна доходност за 2014 година от 4,7%, тези на "Елхим искра" и "М+С хидравлик" - 3,9% и т.н. Друг пример са привилегированите акции на "Химимпорт", които и тази година трябва да изплатят близо 20 стотинки дивидент за акция, която актуално се търгува на цена от 2,07 лева за брой.
Инвестициите във финансови инструменти като акции не са много популярни у нас, докато в развития свят са една от основните форми на спестяване, съответно реализиране на доход. Добра инициатива за популяризиране на тази възможност предприемат през тази година от Българската фондова борса, Централен депозитар и много от водещите инвестиционни посредници, които заедно

ще проведат "Ден за акции" на 10 юни

тази година. На този ден всички индивидуални инвеститори - физически лица, ще имат възможността да купуват и продават акции на фондовата борса, без да заплащат каквито и да било такси на борсовия оператор, депозитарната институция и на своя инвестиционен посредник. Уникалната възможност ще важи за до 15 изпълнени поръчки със стойност до 2000 лева на единична изпълнена поръчка. С това ще се даде възможност на всеки, който иска да направи първите си стъпки в инвестициите в акции, да го осъществи без никакви допълнителни разходи извън самата пазарната стойност на закупените акции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай