През 2015 г.: Падат лихвите по депозити и заеми

През 2015 г.: Падат лихвите по депозити и заеми | StandartNews.com

Инфлацията остава ниска, петролът поема нагоре

След нелеката 2014 г. новата 2015 г. също ще донесе редица предизвикателства за гражданите и бизнеса. За да се ориентирате какво ни предстои в сферата на лихвите, инфлацията, цените на имотите, петрола и акциите и за да можете да вземете правилните решения къде да инвестирате, "Стандарт" потърси експерти, които да прогнозират какво ни очаква през новата година.

Лихвите по депозитите ще продължат плавно да падат и през първото тримесечие на новата 2015 г., прогнозира БНБ в последния си тримесечен преглед на банковата система. Като причини за това се сочат високата ликвидност на банковата система, високата норма на спестявания на гражданите и слабото търсене на кредити. Експертите смятат, че напрежението около КТБ и паричната политика на Европейската централна банка са променили пазарното поведение и на трезорите в България. Мерките на ЕЦБ срещу ниската инфлация в еврозоната, част от които е свалянето на основния лихвен процент до 0,05%, може да намалят доходността от чуждестранните активи на българските банки, както и да доведат до по-голямо от очакваното понижение на лихвите по нови депозити у нас. В резултат лихвите по кредитите също ще вървят надолу, защото цената на привлечения ресурс ще пада. В същото време не се очаква сериозно раздвижване на кредитирането през 2015 г. Според актуализираната прогноза на Министерството на финансите, през новата година кредитите за домакинствата ще нараснат само с 0,2%, докато при заемите за бизнеса се прогнозира по-съществен ръст от 1,8%. Това кара редица банки да преосмислят политиката си за поддържане на много клонове, като ще се залага все повече на интернет банкирането.

Не очаквам инфлацията да нараства през 2015 г., въпреки че повечето централни банки по света ще се стремят именно към това - да се преборят с дефлацията, каза Петко Вълков, изпълнителен директор на "Конкорд асет мениджмънт" (бивше "Бенчмарк"). Според последната прогноза на МФ, инфлацията в България през 2015 г. ще бъде само 0,1%. Но ако инфлацията по света тръгне нагоре, това може да доведе до повишаване на цените на почти всички борсови стоки. Като започнем от петрола и преминем към ценните метали като златото и среброто, както и традиционните - мед, олово, цинк и пр., смята Вълков. Очаквам цената на петрола да остане неустойчива през следващите месеци, но средногодишната цена на петрола през 2015 г. ще бъде твърде по-висока от сегашната, допълва той. В същото време обаче от "Газпром нефт" допускат възможността цената на петрола през 2015 г. да падне до 40 долара за барел. Това заяви наскоро самият директор на компанията Александър Дюков, цитиран от РИА Новости. По думите му в бюджета на дружеството за януари е заложена цена на петрола от 60 долара за барел.

По отношение на българските държавни ценни книжа нерешителните мерки от страна на правителството могат да доведат до оскъпяване на външния дълг на страната, смята Вълков.

Вноските за пенсия дирижират борсата
Петко Вълков, изпълнителен директор на "Конкорд асет мениджмънт"

Пазарът на Българската фондова борса през новата 2015 г. ще бъде предопределен главно от политическото състояние на страната и от това дали правителството ще се задържи стабилно. Важно е и дали направените промени в социалното осигуряване ще останат, както бяха приети, или ще бъдат променени в една или друга посока. Това ще предопредели изцяло състоянието на българския фондов пазар.

През 2014 г. БФБ отбеляза скромен ръст от 7-8%. По-интересното е, че този ръст се случи при няколко доста неблагоприятни сценария, които се развиха във и около България. Влияние оказаха кризите в Украйна и в Русия, тъй като България има сериозен износ към Русия. Голяма част от сделките с имоти в курортите се сключват с руски граждани и при намаляването им българската икономика пострада. Влияние оказаха и протестите, оставката на правителството "Орешарски", служебният кабинет, изборите. Затварянето на КТБ повлия изключително негативно и това може би е на първо място по отрицателни влияния. За първи път станахме свидетели на такова нещо от 1996 г. насам - да фалира четвъртата по големина банка в страната. И не на последно място са промените в Кодекса за социално осигуряване, които могат да ни вкарат в най-черния сценарий. Могат да направят българските частни пенсионни фондове в нетни продавачи на акции и облигации, което би се оказало изключително негативно и би причинило масови разпродажби на българския фондов пазар. Загубите ще бъдат както за осигурените лица, така и за държавата. Ако парите от частните пенсионни фондове преминат към НОИ и започне разпадането на управляващата коалиция (тъй като този проблем поставя на изпитание коалиционното споразумение), може да се стигне и до другия негативен сценарий - нови парламентарни избори и да изпаднем в цикъл на политическа несигурност, който би се оказал изключително опасен за българския капиталов пазар. Но като изключим тези най-черни сценарии, можем да видим и очаквани позитиви. Те са свързани с това, че корпоративният сектор се представи сравнително добре през 2014 г. и очаква подобряване на финансовите резултати през 2015 г. При стабилизиране на политическата обстановка, можем да очакваме българската борса да се представи сравнително добре през 2015 г.

Има възможности за инвестиции

Има доста интересни възможности за инвестиране на българския капиталов пазар за 2015 г., смятат брокерите. Има атрактивни компании на фондовата борса, има дружества, които биха спечелили от спада на цените на бензина или такива, които биха спечелили, ако ситуацията с Украйна и Русия се стабилизира. Или ако туризмът продължи за бъде силен сектор, а селското стопанско остане двигател на растежа. Но в търсене на по-голяма сигурност за спестяванията си в момента хората ги държат предимно в банкови депозити.

Райфайзен: КТБ забавя растежа през 2015 г.

Новoто правителство наследи огромен бюджетен дефицит за 2014 г. от 3,7% от БВП, който беше покрит с допълнителен публичен дълг. Правителството е подкрепено от много широка коалиция партии и ще остане на власт поне година, тъй като и хората, и партиите не са убедени в ползите от нови избори и не вярват, че те нещо биха променили, смята анализаторът на Райфайзенбанк България Емил Калчев. Ако правителството демонстрира сериозен ангажимент за отворено управление и решаване на реални икономически и социални проблеми в страната, то би могло да управлява до края на мандата, допълни той.

"Акумулираните финансови дисбаланси от колапса на КТБ, която беше четвъртата по големина банка в страната, ще забавят растежа през 2015 г., който се очаква да достигне 1,2%", каза Емил Калчев от Райфайзенбанк България. Според последните прогнози на МФ обаче ръстът на БВП през новата 2015 година ще бъде само 0,8%.

Положително е все пак, че проблемът с КТБ остава изолиран случай и не оказа влияние върху стабилността на банковия сектор като цяло, нито на валутния борд, коментира Емил Калчев. Валутният борд остава стабилен, тъй като покритието на паричната база с валутни резерви възлиза на 175,5% (към октомври) при изисквани 100%. От друга страна кредитирането отчита ръст на годишна база през 2014 г., който се очаква да продължи не само през първото тримесечие на 2015 г., но и след това поради прогнозиран плавен спад на лихвите и голямата ликвидност в сектора.

Пазарите чакат сигнал от ЕЦБ

Капиталовите пазари по света през 2015 г. ще бъдат повлияни основно от лихвените политики на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка. Има известни очаквания, че през 2015 г. най-накрая ще станем свидетели на повишаване на основните лихви на централните банки, по-вероятно през втората половина на годината, макар и скромно, смята Петко Вълков от "Конкорд асет мениджмънт". Това от една страна ще се приеме положително и ще сигнализира, че централните банки по света са убедени в това, че икономиките на Щатите или на ЕС най-накрая са тръгнали към устойчив ръст. Но от друга страна, ще сигнализира, че ще последва цикъл на повишаващи лихви, който може да се отрази неблагоприятно както на акциите, така и на облигациите на международните пазари, смятат брокери. Това няма да окаже влияние на българския капиталов пазар, но на международните може да доведе до известни корекции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай