Събота,

17% данък за колата на шефа

От: Администратор -
17% данък за колата на шефа
A
A
A

Разходите на фирмите за поддържане на служебни коли, които се използват и за лични нужди от собственика, шефа или служителите, може би ще се облагат с данък от 17%. Поне това показват изчисленията на експертите от Министерството на финансите, които подготвят промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, свързани с данък "уикенд". До края на месеца или в началото на април се очаква промените да бъдат пуснати за обществено обсъждане, като те се правят по настояване от страна на бизнеса.

В момента за използването на служебни коли и имоти и за лични нужди трябва да се плаща ДДС, а шефовете и служителите на фирмата, които ги ползват, трябва да плащат осигуровки и данък за получения в натура доход. С подготвяните промени в ЗКПО вместо осигуровки и данък върху доходите разходите за служебните коли ще се облагат с алтернативен данък. А изчисленията показват, че той трябва да е в размер на 17%, а не 10%, с които в момента се облагат представителните разходи на фирмите. С този данък ще се облагат например разходите за бензин, ремонти, технически преглед, паркинг и автомивка на служебните коли, които се ползват и за лични нужди.

Друг проблем пред бизнеса в момента е отчитането доколко един автомобил се ползва за лични и доколко за служебни цели. Определянето на дела за лично ползване, за да се плати ДДС за него, е доста сложно. Затова един от вариантите, които се обсъждат от експертите в МФ, е фирмите да могат да ползват 50% от данъчния кредит по ДДС за колите, след което да не се налага да се следи колко точно е делът на личното им ползване. Бизнесът поиска да се сложи и праг от например 50 000 лв., над който да се прилагат правилата за облагане на колите за използването им за лични нужди. Това обаче няма как да стане, защото директивите на ЕС не го позволяват.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички