Въртим стрелките още два пъти

Въртим стрелките още два пъти | StandartNews.com

България ще сменя часовото време със сигурност още два пъти. Това обясниха специално за "Стандарт" от Министерството на енергетиката. Първият път ще е сега на 27-и срещу 28-и октомври, когато ще се върнем към астрономическото време, наричано от 1979 г. у нас "зимно". Така този уикенд ще спим един час повече.
Вторият път ще е на 30-и срещу 31-и март, когато ще преместим отново стрелките с един час напред към изкуственото "лятно" часово време. След това - през април догодина, България ще трябва да вземе окончателно решение какво часово време ще избере завинаги - реалното астрономическо "зимно" часово време, или "лятното", което е с 1 час напред. И ако страната ни приеме, че ще запази астрономическото време, за последно ще превъртим стрелките 1 час назад в нощта на 26-и срещу 27-и октомври 2019 г.
Възможно е обаче, по подобие на Турция, да изберем и "лятното" часово време и да останем завинаги с 1 час напред, което ще рече, че след 31-и март повече няма да сменяме времето.
Проблемът е, че България спешно трябва да изработи своята позиция за смяната на времето.
Министерството на енергетиката е натоварено с организирането на гласуването и с изготвянето на позицията на страната ни просто поради факта, че Европейската комисия е натоварила с изготвянето на решението за отпадането на смяната на времето догодина ГД "Енергетика".
Рекордно малък брой българи се включиха в електронното допитване на сайта на министерство на енергетиката - 17 000. Гласуването бе от 20 септември до 11 октомври. почти всички участвали - 96%, заявиха, че са против въртенето на стрелките. 51% от участвалите обявиха избраха лятното часово време, 38 на сто - .
Отговорите от анкетата ще бъдат обобщени в национална позиция, която трябва да бъде представена на ЕС до края на март 2019 г.
Страните членки имат свободата да решат сами дали искат да останат само на зимно или лятно часово време.
Европейската комисия поиска мнението на гражданите на ЕС дали да се промени традицията по два пъти годишно да се сменя часовото време.
Онлайн запитването на Европейската комисия стартира на 4 юли и продължи до 16 август. В него се включиха около 4,6 млн. души. Над 80 процента от европейците се обявиха за премахването на смяната на времето всяка пролет и есен. Мнозинството от участниците в допитването избраха да постоянно да остане лятното часово време. Ако Европейският парламент подкрепи предложението, последната задължителна сезонна промяна на часа в ЕС ще бъде на 31 март 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай