Външният министър: Историята трябва да бъде наш учител, а не ограничение

Снимка: БНТ/БТА

Външният министър: Историята трябва да бъде наш учител, а не ограничение | StandartNews.com

Историята не трябва да бъде наше ограничение, а да носи поуките, спомените и да ни предпазва от бъдещи грешки, да бъде наш учител. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева днес по време на интерпарламентарната конференция "Трансформирането на региона на Западните Балкани - парламентите за ролята и бъдещето на процеса на присъединяване към ЕС", организирана от Народното събрание и Европейския парламент.

Форумът е част от събитията, посветени на водещия приоритет на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и е в рамките на Програмата за подкрепа, която Европейският парламент оказва на парламентите от процеса на присъединяване.

Екатерина Захариева отбеляза, че основният мотив и двигател за истинско помирение, свързаност, реформи в нашия регион, е европейската перспектива. Тя посочи, че без подкрепата на партиите, на националните парламенти и на Европейския парламент няма как да се случи нито една реформа.
Имаше задръжка за разширяване предвид многото предизвикатества, с които се сблъсква ЕС, а и като че приятелите от

Западните Балкани се бяха уморили и от това да бъдат отлагани във времето и да нямат ясна перспектива за пътя напред, припомни Захариева. Тя изрази задоволство, че за шест месеца тези задръжки вече са се превърнали в ясно разбиране от страна на ЕС, че без страните на Западните Балкани да бъдат членове на ЕС, когато са готови, няма как европейският проект да бъде цялостно завършен, а в страните от Западните Балкани все повече се чува не за умора от реформи, а за това кой ще успее да приложи необходимите реформи за членство и кой по-бързо ще стане член на ЕС.

Все още в нашия регион, на Балканите, има предизвикателства, отворени въпроси между част от съседите, има много реформи, които трябва да се случат, а в част от страните от ЕС има необходимост да ги убедим, че наистина държавите от Западните Балкани трябва да бъдат членове на ЕС и това е възможно да се случи чрез изпълнение на реформите, посочи външният министър.

Балканите са в сърцето на Европа, каза още Екатерина Захариева. Тя отбеляза, че държавите от Западните Балкани имат младо, талантлинво, изключително мотивирано население, има правителства, които имат желание да придвижат своите страни напред и тези млади хора заслужават нашата подкрепа.

Заместник-председателят на парламента Явор Нотев коментира, че България, 15 години след срещата в Солун, е постигнала своята цел - да постави трайно Западните Балкани в европейския дневен ред. Имаме неизчерпаема енергия за продължаващи усилия и ангажимент към тази кауза, подчерта той. Колкото по-трудни стават предизвикателствата в регионален и глобален план, колкото по-големи са изпитанията, толкова по-убедителна е тезата, че членството на всички партньори от Западните Балкани в Европейския съюз няма алтернатива, заяви Нотев и отбеляза, че европейската перспектива на региона е геостратегическа инвестиция в стабилна, силна и обединена Европа.

Все по-често чуваме това послание на различни европейски и международни форуми и няма как да не сме удовлетворени, че чрез Софийската декларация Европейският съюз пое ангажимент да засили ангажираността към Западните Балкани и да осигури силна подкрепа за реформите, които нашите партньори следва да осъществят, коментира Нотев. Силно вярвам, че фокусът върху Западните Балкани не само ще се запази при председателствата на Австрия, Румъния и Хърватия, но и ще се постига все по-осезаем напредък, заяви още заместник-председателят на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай