Порошенко води Борисов в гимназията в Болград

Порошенко води Борисов  в гимназията в Болград | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов заминава днес на официална двудневна визита в Украйна по покана на държавния глава на страната Петро Порошенко.

Повод за посещението е 160-тата годишнина на българската гимназия „Георги Сава Раковски" в Болград. Възпитаник на първото учебно заведение, открито през Възраждането, е и самият президент на Украйна. Порошенко лично ще заведе Борисов в гимназията.

Борисов и Порошенко имаха среща на четири очи миналата седмица в Ню Йорк. Там двамата участваха в 73-ата сесия на Общото събрание на ООН. Тогава българският премиер съобщи във Фейсбук, че с Порошенко са обсъдили предстоящата визата в Украйна и допълни, че тя се подготвя заедно с вицепремиера Валери Симеонов.

Българската гимназия „Георги Сава Раковски" е създадена на 28 юни 1858 година в гр. Болград, Румъния (днешна Украйна). Учебното заведение е първата гимназия, открита от будни възрожденци от българската общност.

Преди това проект за българско средно училище в Бесарабия е разглеждан многократно, но така и не получава развитие заради руската политика за създаване на централизирана образователна система. Развитието му става възможно чак след Кримската война, когато Болград с около 40 български колонии е присъединен към Молдова.

Така, на 28 юни 1858 година княз Никола Богориди издава официална грамота, която подробно урежда статута на Болградско централно училище, неговото финансиране и управление.

Почти веднага членове на настоятелството се опитват да наложат обучението на български език и в 25-те начални училища в Румънска Бесарабия. Това не се нрави на администрацията, която се опитва да интегрира гимназията в румънската образователна система. Спорът създава напрежение между двата органа.

Местните и централните власти предприемат многократни опити да разширят преподаването на румънски език и да въведат румънските програми по предмети като история.

През 1861 година Болградската гимназия създава своя собствена печатница, която функционира до 1878 година. В нея са отпечатани повече от 70 книги, главно учебници и учебни помагала, използвани в много български училища. Там се печатат и различни брошури и периодични издания, като „Общ труд" и открито политическият „Български глас". От печатницата на Болградската гимназия излизат и първите издания на няколко художествени книги, като „Ловчанският владика" на Теодосий Икономов и „Изгубена Станка" на Илия Блъсков.

След възстановяването на руската власт в Южна Бесарабия през 1878 година в гимназията се засилват процесите на русификация.

Години по-късно, през 2001 се подписва дълго чаканият протокол между България и Украйна, съгласно който преподаването в гимназията преминава на български език.

Сред видните възпитаници на гимназията са Александър Малинов, Ангел Кънчев, ген. Данаил Николаев, акад. Александър Теодоров-Балан и много други бележити българи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай