Парното ни изпържи с мартенските сметки

Парното ни изпържи с мартенските сметки | StandartNews.com

Септември не стана май, но март се оказа януари за сметките на "Топлофикация София". За това сигнализираха възмутени столичани. Според получена сметка клиент на дружеството дължи 341 лв., докато за март 2017 г. е платил два пъти по-малко - 171 лева.

Трябва да се има предвид повишението на цената на топлинната енергия с 24%, обясни пред NOVA директорът на дирекция "Експлоатация" в „Топлофикация София" инж. Боян Паунов. Освен това тази година март е бил по-студен от миналата 2017-а, допълни той. Третата причина е, че сметките от пиковите месеци - декември, януари и февруари, които са най-студени, се намаляват за сметка на по-топлите месеци като март, следователно няма зависимост, че през януари трябва да е най-висока сметката, а през март – най-ниската, обясни още инж. Боян Паунов. Сметката за април обаче ще е по-ниска от миналогодишната, допълни още инж. Паунов.

Има десетки жалби, че сметките за март са необяснимо високи, коментира и омбудсманът Мая Манолова.

Фактурираните количества са с 30% по-високи за битовите потребители. Като добавим и 24% по-високата цена - се получават близо 60% средно по-високи сметки тази календарна година, което е и причината за недоволството на гражданите, обясни Манолова.

По думите й, причините са в наредбата за топлоснабдяването, която се опитва да разпредели равномерно сметките през отоплителния сезон. "За мен това е неудачно решение, защото дава такива отклонения в най-топлия месец да има най-високи сметки", коментира още омбудсманът. Според нея това увеличение ще бъде коригирано след получаването на окончателните сметки месеци по-късно и надвзетите суми евентуално ще бъдат компенсирани през август.

Върху тези прогнозни фактури не се начислява лихва, затова хората могат да платят голямата сума частично, обясни Деян Дянков, омбудсман на Столичната община за "Топлофикация София".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай