Неделя,

До дни започва ремонтът по „Графа“ и пл. „Славейков“

От: Администратор -
188
До дни започва ремонтът по „Графа“ и пл. „Славейков“
A
A
A

До дни започнат ремонтите по столичната ул. „Граф Игнатиев" и пл. „Славейков", съобщава БТВ в репортаж.

Според медията най-голяма промяна предстои за емблематичния площад "Славейков". Сергиите вече са премахнати и от книжния пазар са останали само ламарини. Поставени са и ограничителни ленти, а същинските ремонтни дейности започват до дни и ще продължат близо година.

Според плановете на общината ще бъде намален броят на масите, на които се продават книги. Площадът трябва да бъде изцяло обновен, а осветлението - подменено. Междувременно търговците ще са пред хотел "Рила".

„СО не е излязла с информация какво ще стане с тези търговци, защото не може тяхното препитание да бъде отнето просто е ей така", коментира пред БТВ Борис Бонев от „Спаси София".

След повече от 10 години, фонтанът на площада ще бъде възстановен. Той беше спрян след трагичен инцидент, при който от токов удар загина минувач.

Според проекта се предвижда подмяна на канализацията, настилките и трамвайните релси по ул. "Граф Игнатиев", ремонт на площадите "Славейков", "Гарибалди" и на градината пред църквата "Св. Седмочисленици". Ще се обвонят и други централни улици - част от "Солунска", "Шишман" и Шести септември".

Ремонтите ще започнат от ул. „Алабин" и ще се извършват поетапно. Първият е до площад Гарибалди, вторият продължава до паметника на Патриарх Евтимий, а третият - до бул. "Христо и Евлоги Георгиеви".

Целта е трамвайните релси да станат безшумни, а платното и тротоарите да се изравнят в споделено пространство.

Пазарът за книги на пл. "Славейков" ще се завърне след реконструкцията в нови павилиони. Пазарът за зеленчуци ще се премести срещу градинката при църквата "Св. Седмочисленици" и ще работи в определен ден.

За да станат трамваите безшумни, по улица „Граф Игнатиев" изцяло ще бъде подменено трамвайното трасе. „По време на реконструкцията трамвайното движение ще бъде спряно, трамвайните линии ще бъдат ремонтирани основно, изцяло построен на ново релсовия път. В това време, в което трамваите са спрени, ще има заместващ автобус", обясни пред БТВ зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев.

Трамваите в района спират за времето на ремонта, който по план трябва да продължи 300 дни. Временен автобус ТМ10 ще се движи от Зоопарка през хотел Хемус, по Канала и ул. "Алабин" до бул. Христо Ботев, бул. "Ал. Стамболийски" до площад "Света неделя" и Орлов мост и обратно по маршрута.

От „Спаси София" отбелязват, че емблематичната централна улица ще се ремонтира от същата фирма, чиито плочки се надигнаха пред НДК едва няколко месеца след поставянето си.

Очаква се да започне и другият мащабен проект за преобразяване на зоните около Народното събрание и храм-паметника „св. Александър Невски".


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com