Здравният министър каза кога да чакаме грипа и какви са симптомите

Ковид вълна не се очаква, но грипната епидемия може да е по-тежка

Здравният министър каза кога да чакаме грипа и какви са симптомите | StandartNews.com

Вълната на грипната зараза се очаква в края на месец януари, съобщи в интервю за бТВ служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Симптомите ще са хрема, отпадналост, болки в мускулите и ставите, и висока температура, каза той.

По думите му здравната система е абсолютно готова, всички лечебни заведения имат готовност и с интензивни легла.

Според Меджидиев ковид вълна не се очаква, но грипната епидемия може да е по-тежка, защото има спад в имунитета на хората.

По време на ковид пандемията стресът и безразборната употреба на медикаменти доведоха до лек спад в имунитета, коментира министърът. Той увери, че здравната система е подготвена и с ваксини.

До петък при личните лекари ще бъдат доставени 190 хил. броя противогрипни ваксини, обясни Меджидиев. По думите му препоръчително е да се ваксинират хората над 65 години.

“Създаде се антиваксърската кампания, която протече не само в България, но и по света. У нас обаче тя беше доста силна. Тази кампания повлия и на имунизационния календар на децата. Има много родители, които отказват да ваксинират децата си със стандартните ваксини. Това е неприятно, защото виждаме, че по света започват да излизат статистики за случаи на полиомелит”, каза още здравният министър. Той подчерта, че има наличие на всякакъв вид ваксини, нужни за имунизационния календар.

Меджидиев заяви, че основна задача на Министерството на здравеопазването е да се извърши остойностяване на труда на лекарите, медицинските сестри и санитарите.

“В момента се работи по изготвянето на наредбата. По нея работят експерти, финансисти. Взели сме модели на остойностяване на труда за медиците от Франция и Германия. Надявам се до 15-20 дни проектът да бъде готов”, каза той.

Те ще получават колкото са изработили. При всички случаи заплащането ще е по-високо отколкото сега, добави здравният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай