Връщат имунизациите следващата седмица

Това каза директорът на инспекцията д-р Данчо Пенчев

Връщат имунизациите следващата седмица | StandartNews.com

Имунизациите в страната ще започнат отново веднага след Великден. Това съобщи директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев пред Нова тв. По думите му в момента Националният оперативен щаб и Министерството на здравеопазването интензивно разработват методика, която да включи имунизациите в нормалния ритъм.

„България е една от малкото страни с много строен имунизационен календар. Има достатъчно ваксини за всички. Да, забавихме се, но няма да бъде фатално”, заяви д-р Пенчев. Той припомни, че ваксините могат да бъдат отложени поне 3 месеца по здравословни или лични причини от страна на семейството на детето.

„Очаква се да бъдат организирани кабинетите така, че в строго определени часови зони по „зелен коридор“ да се стартират отново имунизациите и реимунизациите. Надяваме се това да се случи в началото на другата седмица“, каза д-р Пенчев.

Относно хората, които заминаха за провинцията за Великден, д-р Пенчев предупреди, че вероятно те ще имат сериозно трудности да се върнат в София след празниците. Той коментира и проверките на пазарите: „Нашите екипи постоянно са на терен и следят за мерките, които трябва да бъдат спазвани и изпълнявани. При най-малкото нарушение, което инспекторите на Столичната РЗИ открият, пазарите ще бъдат затворени”, предупреди д-р Пенчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай